Av Vegar Bjørge
Foto: Bentley

Når Bentley kommer med nye modeller er det greit å følge med. Ofte settes nye standarder og som regel er det mer gjennomtenkt og utprøvd enn de fleste andre prosjekter. Bentley må lykkes med alt de gjør. Grunnen er enkel. Når man selger få biler i løpet av modellsyklusen må feilmarginen vær lik null. Derfor har det tatt ekstra lang tid før Bentley nå kaster seg på SUV-bølgen. Bentayga er produksjonsmodellen av EXP 9 Concept.

Standarden er satt og kommende SUV-modeller av Aston Martin, Rolls Royce og Maserati må være i nærheten av Bentayga. Selvfølgelig kan de ikke komme helt opp for Bentley leverer luksus, sport, terreng og hverdagsbruk  i en og samme bil. Det er det ingen andre som klarer, om man skal tro engelskmennene. Uten tvil blir Bentayga en spektakulær bil som mange mener noe om. Særlig Bentley-kundene, og de vet vel ikke helt om de ønsker seg en SUV. Likevel kan vi allerede si at dette blir Bentley`s mest populære modell gjennom alle tider.

Design Direktøren hos Bentley, SangYup Lee sier at Bentayga er mer lik sine søskenmodeller enn det Cayenne og Macan er lik sine Porschesøsken, så kundene kan ta det med ro. De finner like mye luksus i sin SUV som de finner i sin limousine eller coupe.

Bentayga skal bygges i England og vil komme med en W12-motor på 6,0 liter. Denne leverer 608 hk ved 5250 omdr og 900 nm mellom 1250 og 4500 omdr. Dette gir bilen en toppfart på 301 km/t. Sprinten til 100 gjøres unna på rundt 4 sekunder. Bentayga er verdens raskeste og sterkeste SUV. Størrelsen er også ganske imponerende. Bentayga måler 514,1 cm, er 199,8 cm bred og 174,2 cm høy. Akselavstand er nesten 3 meter og har en vekt på 2422 kg.