Hjem BMB-BLOGGEN En viktig detalj: Instruksjonsboka

En viktig detalj: Instruksjonsboka

Av Vegar Bjørge
Foto Vegar Bjørge

Det er en kjennsgjerning at vi menn sjelden eller aldri leser bruksanvisninger og instruksjonsbøker. Slik er vi nok også når det gjelder biler. Jeg satt meg ned med instruksjonsboka fra Ford på nye Mondeo og den tar det tid å lese gjennom. Likevel kan det være verdt å sette av litt tid på dette. Du lærer nemlig mye om din bil og du får kanskje mindre utrivelige overraskelser. Kanskje du også slipper å klø deg i hodet hver gang du skal gjøre noe nytt i bilen eller med bilen. Sette inn en barnestol kan for eksempel ta en halv dag for noen. I hvert fall om den skal sitte riktig. Om du da ikke har lest instruksjonsboken. Den forteller deg nemlig hvordan barnestolen skal festes og hvor du ikke har lov til å ha den. Hva med skifting av sikringer og lyspærer? Nå er flere og flere biler kommet med LED-lys og da er det verkstedbesøk som gjelder de få gangene disse må byttes. Men om du skulle ha vanlig pære er det vanskelig å få den byttet om man ikke ser litt i instruksjonsboka. Slik er det også med sikringer. Det skader ikke å vite hvor man finner sikringene og hvilken type sikringer man trenger.

Likevel er det ikke pærer og sikringer som er fascinerende å lese om men alt det andre som bilen er utstyrt med. I min testbil er det et fantastisk multimediaanlegg, og instruksjonsboka tar meg med på en reise over 112 sider for å fortelle meg alt det fantastiske som finnes gjemt inn bak dashbordet et sted. Drivstoff og påfylling er beskrevet på sidene 148 til 154. Det holder ikke bare å vite at du skal fylle diesel. På sidene fra 165 til 205 står det mye om kjørehjelpemidlene i din Ford Mondeo, for det er ikke slik at det bare er du som kjører. Du får litt hjelp av bilen også. Om du tar deg tid til en titt i instruksjonsboka får du også kjøretips, slepetips, tips om vedlikehold og hva slags stell bilen trenger. Skulle uhellet være ute står det litt om nødutstyr på sidene 223 til 225.

Du er kanskje av den typen som ikke liker å låne bort bilen til poden fordi du misstenker at han kjører for fort, og hører for mye og høyt på AC/DC? Ta det rolig. Bla opp på side 38 og les om MyKey. Dette er et system som gjør at du kan programmere nøkkelen så bilen har begrenset funksjon når den programmerte nøkkelen brukes. Du kan for eksempel stille inn så man ikke kan kjøre fortere enn 80 km/t. Videre kan du gjøre så musikkanlegget bare går til 45 % av lydkapasiteten. Genialt for nervøse foreldre, kjipt for kule unggutter.

Nå håper jeg du har fått mer forståelse for hvor viktig det er å lese instruksjonsboka selv om du er mann. Ford Mondeo sin instruksjonsbok inneholder rundt 430 sider så det er noen timer med lesestoff. Noe av det gjør at du får mer glede av bilen, og noe av det som står der gjør deg mindre frustrert når uhellet er ute.