Av Vegar Bjørge

Han ledet nesten fra start til mål. Vant kvalifiseringsomgangen torsdag og kunne velge når i løypa han skulle kjøre. Hans hardeste konkurrent var som ventet Loeb og når man utklasser en verdensmester, da er man overlegen. Grunnlaget for seieren ble lagt på fredagens etapper hvor Ogier vant brorparten av de. Hirvonen forsvant fort på fredag og under vanskelige forhold var det bare Loeb, Latvala og Østberg som holdt noen lunde samme tempo. Overraskelsen på fredag var Pontus Tidemann, men han forsvant på lørdagens første etappe på grunn av mekaniske problemer. Ogier fortsatte å imponere på lørdagens etapper, men Loeb var den aller raskeste sett hele dagen under et. Men det var bare med få sekunder, så foran dagens siste etapper i Norge, hadde Ogier en brukbar ledelse på over 20 sekunder.

Foto: wrc.com

Første etappen søndag går fra Sverige og inn over grensen til Norge. Resten av etappene skal gå på norske siden, bortsett fra den siste som går på Torsby sin flyplass. SS17 er den lengste etappen i rally og her kjører de forbi Petter Solberg sitt hus i Sverige. Loeb er raskest og viser at Ogier absolutt ikke skal få noe gratis den her dagen. Ogier tar en andre plass, 3,3 sekunder bak Loeb, så avstanden holder seg over 25 sekunder.  14,9 sekunder etter Loeb var Latvala, men han tok bare 2 tideler fra Østberg, så nordmannen beholder sin 3. plass. Foreløpig. Det var nemlig full satsing fra Latvala sin side og Østberg kunne ikke gjøre noen feil på etappene som var igjen. Henning Solberg fikk tekniske problemer og kom 27 minutter for sent til etappen. Det ville selvfølgelig sende han nedover resultatlista. Al Rajhi klarte dessverre å ta ledelsen i WRC2 klassen og Grøndal måtte nå satse alt resten av dagen om han skal ha sjanse på seieren.

SS18 Finnskogen og Loeb er igjen raskest, men som på forrige etappe klarer han ikke ta noe særlig tid fra Ogier, og det virker som VW-føreren har ganske god kontroll. Loeb møter sin overmann og han kan nå på slutten av sin rallykarriere få kjenne på hvordan hans konkurrenter har hatt det. Ogier kom inn 1,4 sekunder bak landsmannen Loeb og etter de to tok Østberg noen sekunder på Latvala. Hans ledelse over finnen er nå på 6,2 sekunder.

SS19 og SS20 går på Kirkenær stadion, en bane som er spesialbygd for rally. Her er det alltid mye folk, slik også i år, og mange fikk oppleve høy dramatikk da flere førere fikk problemer inne på den teknisk krevende banen. En interessant detalj i tetengruppa er at Latvala har forandret oppsettet sitt foran dagens etapper. Han kjører nå på likt oppsett som Ogier, og det har hjulpet. Latvala mener at bilen er noe mykere enn han kunne ønske, men da tempo er høyt kan han ikke klage. Er det nok til å nå igjen Østberg? På SS19 er det igjen Loeb som vinner, men fortsatt henger Ogier med og det blir ikke store forskjellen mellom de to. Latvala tar innpå Østberg med 1,2 sekunder, men fortsatt har Østberg over 5 sekunders forsprang. På SS20 er det Ogier som er raskest og i samme bane som Loeb slo han med 1,5 sekunder sist runde, er nå Ogier 3,9 sekunder raskere enn Loeb. Utklassing! Østberg og Latvala setter samme tid på denne etappen og mellom dem er det uforandret. Finnskogen vil avgjøre pallplassene og spenningen varer løpet ut. Grøndal taper mer til Al Rajhi, og WRC2-fighten er over. Både Sordo og Novikov forsvinner på Kirkenær etter avkjøringer, førstnevnte kjører på en stein mens Novikov ruller og mister over 10 minutter. Han lå an til å få 5. plass i løpet.

SS21 og SS22 er siste lange etapper i Rally Sverige og disse kommer til å avgjøre.  Østberg vinner etappe 21 og om han ikke gjør noen feil på siste strekke i Torsby, er han på pallen for 3. gang på rad i Sverige. Ogier blir nummer 2 og med Loeb helt nede på 6. plass, er det også avgjort hvem som tar seieren. Ogier kan virkelig ta det rolig på siste etappe og kjøre inn som totalvinner i Rally Sweden. De som trodde at Ogier skulle gjøre det tok feil, for han vinner også den siste etappen som gir bonuspoeng i sammendraget. 3 til vinneren, 2 og 1 poeng til de to neste. Latvala blir nest best på denne etappen mens Østberg tar det siste poenget.

Resultater Rally Sweden:
1. S Ogier
2. S Loeb   + 41,8
3. M Østberg   + 1,24,5
4. J M Latvala   + 1,30,6
5. T Neuville   + 5,06,4
6. J Hanninen   + 5,43,1
7. M Prokok   + 11,25,4
8. H Solberg   + 11,42,
9. E Novikov   + 13,04,7
10. Y Al Rajhi   + 16,27,0
11. A Grøndal   + 17,10,5

Sammenlagt rally-VM 2 av 13 løp:
1. S Ogier   46
2. S Loeb   43
3. M Østberg   24
4. J M Latvala   14
5. M Hirvonen   12
6. M Prokop   12
7. T Neuville   10
8. B Bouffier   10

Vi fortsetter også og gi deg de som har flest strekkeseierer, sammenlagt er i parantes:
1. S Loeb   7 (15)
1. S Ogier   11 (13)
3. M Østberg   2 (3)
3. M Hirvonen   2 (2)
5. E Novikov   0 (2)
6. J M Latvala   1 (1)
6. D Sordo   0 (1)
6. B Bouffier   0 (1)
6. J Hanninen   0 (1)