Hjem Tester Test: Volkswagen Touran 1,4 TSI Highline

Test: Volkswagen Touran 1,4 TSI Highline

Av Vegar Bjørge

Biler med plass til 7 er praktiske biler, selv når man bare har behov for plass til 5. Vi var smarte å forsto dette sent på 90-tallet og tidlig 2000-tallet. Biler som Opel Zafira, Chrysler Voyager og VW Touran solgte i bøtter og spann. Noen mer enn andre, og noen bedre enn de fleste. Dette var en biltype mange ville ha og produsentene som var tidlig ute, gjorde gode penger i et segment som etter hvert stagnerte. Volkswagen kom godt i gang med første generasjon Touran, etter at andre produsenter hadde vist vei.

Touran har aldri vært bedre enn dagens modell, som er den tredje i rekken. Likevel skal det mye til om den får samme popularitet som første generasjon opplevde. Forklaringene er mange, men la oss konkludere med at i dagens flora av bilmodeller, blir ikke Touran sett på som trendy nok. Det hjelper ikke på salget i Norge at man foreløpig ikke får den i GTE-versjon eller e-versjon.

Jeg er lykkelig (for det meste) far til 3, og de har alltid glede av litt ekstra plass. Barna mine har fått opplevd trengsel i de trangeste minibilene, og ser derfor frem til de gangene jeg kommer hjem med bil i annet enn pocketutgave. Derfor sto jubelen i taket da jeg fortalte at far hadde slått fra seg «minibilferie for storfamilien»- prosjekt, og at det i stedet ble en 7-seter på ferieturen. Minibagger ble byttet ut med Maxiposer, og golfballer slengt ut til fordel for fotballer. De begynte til og med å fable om å ha med både sykler og TV, men det satte far en effektiv stopper for da han fortalte at de syklene som skulle være med, måtte sykles frem til feriedestinasjonen, med TV på baggasjebæreren.

Det er som feriebil Touran er best. Den har enormt med plass til reisende og baggasje. Selv om sykler og TV må bli hjemme, får man plass til alt det andre man trenger for en vellykket ferietur. Bagasjerommet tar 633 liter bagasje om man bare bruker 5 seter. Man kan velge mellom litt mindre plass til bagasje og dermed få litt mer plass til passasjerer i 2. seterad. Om man bruker bilen som 7-seter, er det kun plass til 1 koffert og noen bæreposer, så Touran er ingen feriebil for 7.

Touran er mer en bil for passasjerer enn for sjåfør. I baksetene kan hver enkel passasjer stille stolene sine i lengderetning for å øke benplassen. I tillegg kan ryggen lenes bakover for en mer komfortabel sittestilling. Bredden er også ganske bra og tilstrekkelig for 3 barn. Helt bakerst kan man plassere 2 barn uten å få dårlig samvittighet. Man sitter godt i fine stoler og det eneste som er minus, er begrenset sikt fremover, men slik er det i de aller fleste 7-setere.

Sjåføren lider heller ingen nød, og med testbilens massasjestoler, får man en meget behagelig kjøretur. Sittestillingen er bra og både stol og ratt har godt med innstillingsmuligheter. Når man har plassert seg bak rattet, er det godt å se at Volkswagen setter sin ære i funksjonalitet. Alt av brytere, hjul, spaker og knapper er plassert i nærheten av føreren, og man finner bruken meget logisk. De aller viktigste funksjonene finner man på rattet eller i umiddelbar nærhet.

Touran er mer buss enn sine konkurrenter og både Ford S-Max og BMW 2-serie Active Tourer har mer dynamiske kjøreegenskaper. Komfort har vært fokus for Volkswagen og det har de fått til på et bra sett, uten å imponere.

Motor og drivverk er av det moderate slaget. 150 hester er ikke mer enn det man bør ha i en slik bil og den 7-trinns DSG kassen må jobbe mer enn jeg er vant med hos konsernets andre modeller. Dobbeltclutsjkassen girer mykt og fint, men kunne med fordel vært litt kjappere. Det hjelper litt når man stiller den i S-modus, men da blir den også mer masete. Det blir til at man girer med padlene bak rattet om man skulle ha behov for raske nedgiringer.

På plussiden kommer motorens gange, for selv om jeg ønsker meg mer kraft, er det likevel en motor med bra drag fra bunn og langt opp i turtallsregisteret. Den går i tillegg stille og komfortabelt, og hard jobbing skjer uten særlig stress.

Hva skal man da betale for en Touran? Den starter på 344 000 kroner med 1,2 TSI-motor. Testbilen starter på 411 000 kroner og med ekstrautstyr for 50 000 kroner, har man svidd av 460 000 før man går ut av butikken. Den er ganske godt utstyrt og man har det meste man trenger og litt til. Jeg kan nok klare meg uten massasjestoler og soltak, men de påkostede LED-lysene og adaptive cruisecontrollen tar jeg gjerne med.

Etter en del mil bak rattet i Touran, blir konklusjonen at dette er en meget bra familiebil for den aktive familien. Plassen virker større enn målene skulle tilsi og plassmangel er nok sjelden et tema. Komfort finner man uansett hvor man sitter, og de få som finner seg plass helt bak kan heller ikke klage. Økonomien er også til å leve med, og selv om Volkswagen tar seg betalt for utstyr som er standard på andre konkurrenter, blir ikke sluttprisen avskrekkende selv om den er langt fra billigst i klassen. Regn likevel med at den holder seg noe bedre i pris enn konkurrentene, så noen av de tusenlappene du betaler mer, får du igjen når det er tid for bytte.

Data: 
4-sylindret bensinmotor, 1395 ccm, 150 hk v/ 5000-6000 omdr, 250 nm v/ 1500-3500 omdr, Lengde: 452,7 cm, Bredde: 182,9 cm, Høyde: 165,8 cm, Akselavstand: 279,1 cm, Bagasjevolum: 137 liter (7 seter) 633 liter (5 seter) 1857 liter (2 seter), Vekt: 1430 kg, 0-100: 8,9 sek, Toppfart: 209 km/t, Forbruk: 0,56 l/mil, CO2-utslipp: 127 g/km, Pris: Fra kr. 344 000 kroner, (Testbil 460 000 kroner)