Hjem Tester Test: Xpeng G9

Test: Xpeng G9

Norge-suksessen Xpeng G9 gir god plass og luksus til lav pris, men er det virkelig en komplett premium-bil?

Tekst og foto: David Kordahl Andersen

Dette er tingen: Store elektriske SUVer, er ikke så gunstige å kjøpe som før. En Mercedes EQE 350 SUV, BMW iX xDrive 50 eller Audi Q8 e-tron 55, altså de bilene du vil ha fordi rekkevidden er god og de er store og luksuriøse, ryker lett på godt over en million kroner. Eller en saftig leasing-kostnad.

Selv på kampanje, som de alle tre er på i skrivende stund, passeres 900 000 kroner raskt.

Hopp over til denne testens helt, og 726 000 kroner er hva du må ut med.

Prisforskjellen er egentlig ikke så stor, all den tid vi snakker en kinesisk bil fra et ferskt merke, versus de tre tyske bastionene.

Og i det sjiktet, og kanskje litt under også, finnes det flere kinesiske alternativer.

Likevel er det Xpeng G9 som er suksesshistorien. I et supervrient marked, er det allerede registrert over 1 000 slike biler i Norge.

Hvorfor, skal vi finne ut av nå.

Komplett på papiret

Den ene siden av saken, går utvilsomt på spesifikasjoner. Det du ser på papiret. Der er G9 nærmest oppsiktsvekkende komplett.

Batterikapasiteten på 93,1 kWt netto gir rekkevidde på 520 km, og du kan lade med effekt på hele 300 kW.

Takket være 551 hestekrefter og 717 Nm, oppnår du dessuten 100 km/t på typisk elbil-imponerende vis – det tar bare 3,9 sekunder.

Plassforholdene følger opp: Bagasjerommet tar intet mindre enn 660 liter.

Og så er den selvsagt proppet med utstyr. Nappa-skinn og mye skjerm er bare forbokstaven: Her er alt fra Dynaudio lydanlegg med 22 høyttalere og 2 150 Watt til massasje i setene både foran og bak. Eller soft-close på dørene, luftfjæring, elektrisk justerbare bakseter og lenestolfunksjon med fotskammel på passasjersetet foran.

Dette tiltaler, jeg ser den.

Dermed er spørsmålet hvordan det hele oppleves.

Første møte er ikke så rent lite imponerende

Designen utvendig er ikke oppsiktsvekkende på noen måte. Bortsett fra særpreg på D-stolpen, er dette generisk elektrisk SUV, krydret med LED-signaturer og andre smådetaljer som forsøker å levere særpreg og eksklusivitet.

De turbinformede felgene med uvanlig vellykket senterkopp-design, er egentlig mitt høydepunkt.

Størrelsen og utseendet klarer likevel ganske enkelt å overbevise de fleste om at dette er en skikkelig luksus-SUV, det er en god porsjon tilstedeværelse her. Så da er muligens det viktigste oppnådd.

Designmessig er innsiden mye av det samme. Ikke revolusjonerende eller oppsiktsvekkende på noe vis, men samtidig tydelig på at dette er en stor bil som byr på noe ganske annet enn en folke-SUV til en par hundre tusen mindre.

Testbilens interiørfarge blir kanskje i kraftigste laget for noen, men påvirker ikke den påkostede følelsen materialene og byggekvaliteten serverer.

Bortsett fra at rattet ser ut som det er hentet ut av en bil til halve prisen, er dette virkelig et imponerende sted å befinne seg.

Og ikke minst komfortabelt. Setene har gode justeringsmuligheter og er bortimot like gode å sitte i som det ser ut som. Massasjefunksjonen er dessuten svært bra.

Baksetet på sin side, så lenge du ikke er voksen og skal sitte i midten, er helt konge. Plass og komfort i bøttevis.

Bagasjerommet er ikke mindre enkelt å skryte av, det er kort og godt større enn i konkurrentene med tilsvarende bil-lengde. Innlastingen kan dessuten gjøres enklere ved å slippe bilen ned på luftfjæringen med knapper på siden. Der kan også baksetet felles ned.

Hvorfor bagasjeromstrekket ikke sitter oppunder nedsiden av vinduene, men lenger ned, er imidlertid rart.

Og tilhengervekten på 1 500 kg er lav for klassen. En grei campingvogn går, men å hekte på en biltralle og flytte en bil, kan du ikke.

Alt i alt, er det imidlertid ingen tvil om at dette er en bil familien vil oppleve som en drøm hva sittekomfort og plass angår.

Mest bra, men lite nytt

Over til betjening og brukervennlighet, er bildet mer delt.

Det har blitt en slags standard i mange biler, å kutte antallet knapper ned til et minimum, og heller legge alle funksjoner inn i skjermen i midten.

Det fungerer bra på noe, og ikke i det hele tatt på andre ting.

Xpengs menysystem i midtskjermen følger det som ser ut til å være en slags kinesisk standard, der du velger hva du vil gjøre via en liste til venstre i skjermen som hele tiden er tilgjengelig.

Fordelen er systematikken: Du vet alltid at du først velger på rekken til venstre, og så beveger du deg til høyre etterpå for å finne frem dit du skal.

Oppløsningen og skjermkvaliteten er glimrende, det samme er responsen. Og denne systematikken.

Såpass bra er Xpengs løsning, at helt enkle ting som er krunglete hos andre, er så enkelt og naturlig her, at du ikke tenker over det. Som eksempelvis justering av temperaturen.

Hendlene bak rattet, hentet fra Mercedes, og rattknappene/hjulene er også eksemplariske.

Andre ting tilfredsstiller ikke. Først og fremst gjelder det ting som at man må velge side-speil-justering på midtskjermen, for så å bruke rattknappene for å justere dem. Det er helt ubrukbart – å svinge et speil ned i full fart for å se at du ikke tar felgen på en kantstein, er umulig.

Samme system for rattjustering er like dårlig. Og skulle du ha ønske om å endre rattets posisjon mens du kjører, så er ikke det lov.

Oppfinnergleden er dessuten svakt representert.

Nyttig og innovativ teknologi som utvidet virkelighet i frontruten eller på skjermen finnes ikke, her er det ikke en gang et vanlig head-up display. Smarte snarveier og nytenkende måter å løse betjeningen av ofte brukte funksjoner på, eller maksimal utnyttelse av førerdisplayets nærvær, glimrer også med sitt fravær.

Selv om det som er funker bra, virker det litt som om man er mest opptatt av å ha de store skjermene med høy oppløsning og rask respons der. I hvilken grad de faktisk gjør førerens liv enklere og kjøreopplevelsen bedre, er liksom ikke så interessant.

Med det sagt, forsøkes det også – og lykkes – med enkelte ting. Som for eksempel passasjerskjermen, som ved siden av å kunne brukes til å se Youtube eller andre ting, også gir andre nyttige funksjoner vi ikke har sett før.

Det kommer også en oppdatering til høsten som skal inkludere både Apple Carplay, Android Auto, og mer praktiske endringer som økt nyttelast.

På veien

Ladeegenskaper og rekkevidde tester andre bedre enn oss. Men er ingen grunn til å tvile på G9s glimrende ladeegenskaper, her er den helt rå.

Også rekkevidden møter forventningene, blant annet i NAFs rekkeviddetest. Selv lå jeg i testperioden på rundt 1,8-1,9 kWt pr mil i snitt, men hadde ingen problemer med å se 1,7 på landeveiskjøring (sommer). Det er veldig bra for en bil av dette kaliberet.

Hvordan G9 er å kjøre derimot, har jeg bestemte meninger om, og her bør man åpne for å bli imponert.

Fartsressursene er én ting, den går som et skudd. Noe annet er det at Xpeng har vært flinke med kalibrering av pedalfølelse og sånne ting, slik at det er enkelt å naturlig å porsjonere ut kreftene.

Luftfjæringen sliter litt med å levere samme bredde som eksempelvis Mercedes kan, men komforten er like fullt svært høy. Oppe i hastighet er flyten glimrende, og karosserikontrollen samtidig tilfredsstillende.

Sammen med styring med passe motstand, er fremfreden avslappende, men også trygg og potent de gangene du tråkker på ekstra. Vel og merke uten å være særlig sportslig, men det er heller ikke poenget med denne bilen.

I tillegg er støynivået svært lavt, så her er alt klart for å legge mange mil, utnytte god plass til alle, og ikke minst holde ladetiden nede når man stopper.

Et klimaanlegg som bråker voldsomt, selv i drøye 20 varmegrader virker det til å slite med å holde temperaturen nede, og å fordele luften komfortabelt, er imidlertid en merkverdig miss i dette segmentet.

I sammenhengen bør også nevnes at Xpeng G9 ikke er særlig lettkjørt på trange steder. Den har masse bra utstyr som automatisk parkering, men i denne klassen kommer flere konkurrenter med firehjulsstyring, og det hadde også denne bilen hatt godt av når du takler parkeringshus eller manøvrerer på trange steder.

Konklusjon

Det er ikke vanskelig å forstå at denne bilen gjør det bra i Norge, den gir mye for pengene. Spesielt på elbilegenskaper, komfort, plass og tradisjonell luksus er G9 svært sterk. Prisforskjellen mot de tyske rivalene går imidlertid ikke bare på hvor bilene kommer fra og er laget: Enkelte funksjoner og teknologi må du også til dem for å få.

Galleri:

Data:

Xpeng AWD Performance
Pris fra 677 925
Pris testbil 725 915
Motortype Elektrisk x 2 4WD
HK 551
Nm 717
Sek. 0-100 km/t 3,9
Effekt elmotor foran/bak hk 238/313
Topphastighet km/t 200
Forbruk blandet kWt/mil 2,13
Egenvekt kg 2 265
Tilhengervekt kg 1 500
Bagasjerom liter 660 – 1 576
Lengde mm 4 891
Bredde mm 1 937
Høyde mm 1 670
Akselavstand mm 2 998
Bakkeklaring cm 14,5 – 19,5
Taklast kg 75
Ombordlader 11 kW 0-100% 615 min
Hurtiglading 300 kW 10-80% 20 min
Batterikapasitet kWt 93,1 netto
Rekkevidde WLTP 520