Hjem Nyheter Sniktitt: Volvo EX90

Sniktitt: Volvo EX90

Volvos nye flaggskip byr på mer av det meste – og har et lunt ess i ermet.

Tekst og foto: Odd Erik Skavold Lystad

EX90 – merk deg navnet.

Dette er Volvos nye flaggskip, som også markerer en ny navnestruktur for den svenske produsenten, hvor «EX» er elektriske SUV-er og crossovere. Om ikke lenge kommer flere modeller i EX-serien – først ut er EX30, som ligger an til å være på plass allerede før EX90.

Likevel er det EX90 som har vært på snarvisitt i Norge. De norske Volvo-forhandlerne har fått en smakebit – og det har også motorpressen fått.

Utenfra er det liten tvil om at dette er en Volvo. Sammenlignet med dagens XC90, som for øvrig skal produseres parallelt med EX90 i flere år til, er den strammere i linjeføringen – men hovedtrekkene er fortsatt der.

Nesten konseptbil-følelse over linje- og lykteføring. Lekkert!

Ren stil og øye i panna

Det gjør ingenting, streng tatt. Jeg liker den rene stilen. Ikke minst syns jeg den kommer mest til sin rett bakfra, hvor de delte baklyktene gir en ny vri på de klassiske «opp-etter-bakluka-lyktene» som Volvo har gjort til sitt varemerke.

Over frontruta sitter ett av bilens «øyer», nemlig LiDAR-sensoren. Sammen med fem radarer, åtte kameraer og 15 ultrasoniske sensorer er denne den mest sikkerhets-avanserte Volvoen noen gang. Alt dette er standard på alle EX90 – men muligheten for å la bilen styre selv (under gitte forhold og forutsetninger) er en ekstrapakke kalt Pilot Assist.

Men strengt tatt er det på innsiden det mest spennende skjer – og spør du meg har Volvo gjort en liten genistrek i materialene som langt flere bilmerker burde få øynene opp for.

 

Stoffbruker

Uansett hvilken EX90-variant man velger er interiøret dyrefritt. Det betyr at bilen leveres med stoffet Volvo kaller Nordico som standard, et slags kunstskinn.

Ittno’ tull med ull

Et bilmerke som har brukt ull som setetrekk i mange år er Toyota. Riktignok ikke på mange modeller, men på den absolutte toppmodellen Century. Her har man valgt ull ikke bare for de termiske egenskapene – men også fordi de da unngår å bruke skinn.

Hva er galt med skinn i denne sammenheng, mon tro? Jo – det knirker!

Men jeg hadde ikke vært et sekund i tvil om at jeg ville valgt interiøret som vist på bilen vi fikk se og ta på – utstyrt med ullseter.

Ull? Ull, ja!

For et fantastisk materiale ull er. Slitesterkt, svalt om sommeren og lunt om vinteren.

Dessuten ser det riktig så lekkert ut, og med den herlig myke stoppen i Volvo-setene er dette en drøm å sitte lenge i.

Setene har en klassisk Volvo-design – men resten av interiøret er betydelig modernisert sammenlignet med XC90.

Berøringsratt

En stor skjerm (14,5 tommer) dominerer fortsatt dashbordet. Den er større enn tidligere, og ikke integrert i dashbordet på samme måte som før. Den ser mer «svevende» ut. Noen vil bruke «påklistret nettbrett», men fullt så streng vil ikke jeg være.

Skjermen kjører naturligvis en variant av Android Automotive, som Volvo og Polestar har omfavnet hundre prosent. Den håndbygde prototypen utstilt hadde ikke programvaren ferdig, så akkurat hvordan grensesnittet fungerer skal jeg ikke uttale meg om basert på sniktitten denne gang.

Foran rattet er en slank instrumentskjerm.

Rattet er utstyr med berøringsfelt, men er i motsetning til for eksempel Mercedes og Volkswagen ikke overlesset med funksjoner og knapper. Her er det store, tydelige berøringssoner. En fordel – selv om jeg naturligvis skulle ønske det var fysisk adskilte knapper her.

Gå ei tom for strøm

Knapper er det generelt lite av i dette interiøret.

Siden nødblink-knappen er flyttet opp i panelet i taket er det bare én bryter igjen i hele midtkonsollen og dashbordet.

Med et stort play/pause-ikon er det ikke vanskelig å gjette hva den brukes til. Hjulet rundt styrer volum og ved å dytte hjulet til høyre eller venstre skifter man spor/radiostasjon.

Girvelgeren er flyttet opp til høyresiden av rattet, som frigjør plass i midtkonsollen. Ved siden av multibryteren finner vi koppholdere og en ladeplate for mobiltelefoner.

At den har strøm kan være kjekt, for Volvo vil gjerne at du bruker mobiltelefonen som nøkkel. Det krever en egen Volvo-app installert, men skal fungere som en vanlig nøkkel i lomma som automatisk låser opp bilen ved ankomst – og låser den igjen når man forlater bilen.

Millionbil

At dette er den mest avanserte Volvoen noensinne er kanskje ikke så overraskende all den tid dette er Volvos nye flaggskip. Slikt koster penger.

Bilen starter på 979.000 kroner. Da er nær sagt alt utstyr inkludert – til og med tre års service og vedlikehold er inkludert.

Tilleggsvalgene begrenser seg til den tidligere nevnte Pilot Assist-pakka, sotede vinduer, Bowers & Wilkins-lydanlegg, hengerfeste (2.200 kg) og 22-tommers hjul. 21-tommere er standard – og penere, spør du meg.

På sikt vil det nok komme «innstegsmodeller» for EX90 også.

Performance for ekstra futt

Under skallet finner vi et 111 kWt stort batteri, som skal gi nok krefter til 585 kilometers kjøring. Når det nærmer seg tomt, skal 400 volts-arkitekturen klare inntil 250 kW ladeeffekt.

Alle EX90 er firehjulsdrevne, og bilen fra 979.900 kroner har en samlet effekt på 408 hestekrefter.

Om det av en eller annen grunn ikke skulle føles tilstrekkelig er Performance-varianten «bare» 50.000 kroner unna. Da økes effekten til 517 hestekrefter, og 0-100-sprinten gjøres sekundet raskere på 4,9 sekunder.

Skulle millionprisen være vanskelig å svelge der og da, er det også mulig å abonnere på bilen. Da starter månedsprisene på 14.290 kroner med tre års bindingstid (ingen innskudd) – alternativt 16.190 kroner med tre måneders oppsigelsestid.

Og når kan vi forvente å se bilen på norske veier? Etter planen skal de første komme før sommeren neste år, men biler som bestilles nå har forventet leveringstid en gang i fjerde kvartal neste år. Nå har riktignok programvare-problemer ført til en forsinkelse i produksjonsstarten for EX90, så det kan være greit å ta tidsestimatene med ei klype salt og en dose tålmodighet.

Tekniske data

Volvo EX90
Variant Twin Ultra Twin Performance Ultra
Pris fra 979.900 kr. 1.029.900 kr.
Motortype Elektrisk
Drivlinje Firehjulsdrift
Effekt 300 kW (408 hk) 380 kw (517 hk)
Dreiemoment 770 Nm 910 Nm
Sek. 0-100 km/t 5,9 4,9
Topphastighet km/t 180 180
Utslipp CO2 g/km 0
Egenvekt kg 2.818
Tilhengervekt kg 2.200
Bagasjerom liter 310 (7-seter), 655 liter (5-seter) + 34 liter under panser
Lengde mm 5.030
Bredde mm 1.964
Høyde mm 1.740
Akselavstand mm 2.985
Bakkeklaring mm 208 (188-248 mm, justerbart)
Ombordlader 11 kW
DC-lading maks-effekt 250 kW
Hurtiglading 10-80 % på 30 minutter
Batterikapasitet kWt 107 (111 brutto)
Forbruk kWt/100 km WLTP 20,9 21,1
Rekkevidde WLTP 585 km 580 km