Hjem BMB-BLOGGEN Tips: 15 gode podcaster om bil

Tips: 15 gode podcaster om bil

Alle hører pod, og selvsagt skal du lytte til podcast om bil! Utvalget er ikke enormt, men godt – og svært variert. Her er mine tips og favoritter.

Av David K Andersen

Enten du vil vite mer om gamle og nye biler, eller bare vil bli underholdt, finnes det en bilpod for deg. Kanskje hører du allerede på en eller flere, men forhåpentligvis har vi også noen tips du kan sjekke ut og ha glede av.

Variasjonen er stor, her går jeg gjennom mine podcast-tips, og gir deg noen hint om hva du kan vente av de ulike programmene.

De blir blir presentert i to bolker – norske og utenlandske – og er sortert alfabetisk.

Podcast om bil på norsk

Bak Rattet

Komiker Erlend Osnes og Formel 1-kommentator og PR- og Informasjonssjef i Stellantis Norge, Stein Pettersen, tar i mot gjester i Bertel O. Steens showroom i Bjørvika i Oslo. Kjente personer av alle slag forteller som sitt forhold til bil – delvis basert på faste spørsmål alle får.

Podcasten er underholdende og morsom, både for deg som er veldig glad i bil, og deg som er mindre interessert. I tillegg til ukentlige episoder med kjente gjester, har også Bak Rattet egne episoder med nyttig informasjon – som for eksempel hvordan du pakker bilen før ferieturen, hvordan bildeling fungerer eller hva slags nye bilmodeller som er på gang.

Broompodden

Nesten som et radioprogram, med organiserte og ryddige seksjoner i løpet av samme episode, med ulike temaer. De kjente Broom-profilene Vegard, Knut, Mats og Benny forteller og diskuterer. Temaene varierer fra hvilke nye biler som er kjørt siden sist, via bruktbil, til morsomme samtaler om kommentarfeltene som følger i kjølvannet av redaksjonens artikler.

Som vanlig hos Broom, trenger du ikke være superinteressert i bil for å klare å henge med, og den profesjonelle produksjonen i kombinasjon med mye humor, gjør dette effektivt og underholdende. Har så langt bare kommet ukentlig i forholdsvis korte sesonger.

Lordens Garasje

For deg som er ekstra interessert i bil, og da snakker vi ikke nye, men entusiastbiler av alle slag. Programleder Lord Arnstein Landsem er til daglig redaktør for magasinet Amcar, og har med seg Amcar- og entusiast-profilene Ove Hilberg Johansen og Bjarne Reistad.

Denne podcasten handler imidlertid langt i fra bare om amerikanske biler, men om absolutt alle entusiastbiler du kan tenke deg. De tre i studio er sjeldent enige i noe som helst, så småkranglingen dem imellom, i kombinasjon med bilkunnskaper fra alle tre som få kan matche, gjør Lordens Garasje til noe helt spesielt. Både morsomt og lærerikt, men du bør ha et visst referansebilde for å henge med uten å besøke Google fortløpende.

Mil etter Mil

Finansavisens podcast om bil, med kameratene Håkon Sæbø og Marius Mørch Larsen – begge journalister i avisen, som skriver mye om bil – blant annet i eget bil-bilag hver helg – og på nett.

Bilnyheter fra avisens Motor-redaksjon, og testbiler de har inne, tas opp og diskuteres. Men mest, snakker Håkon og Marius om moderne klassikere og entusiastbiler – både som de eier og skrur på selv, eller som de har interesse for.

Det er flere episoder hver uke, noen ganger med gjester. Samspillet mellom de to programlederne, morsomme betraktninger om biler, og humor, er høydepunktene i podden.

Podcast om bil på svensk og engelsk

Autoblog Podcast

Liker du å følge med på bilnyheter i USA, og hvordan amerikanere ser på nye bilmodeller og sitt eget marked, holder denne ukentlige podcasten deg oppdatert. Kommer fra giganten Autoblog.com.

Forholdsvis lite reklame, vissvass- og utenom-prat til å være amerikansk – her får du et inntrykk av hvordan nye bilmodeller oppleves, og kommentarer rundt nyhetsbildet.

Autocar My Week in Cars

Britiske Autocar er verdens eldste bilmagasin, og har kommet ut hver uke siden 1895 – i dag kanskje mest kjent for nordmenn som nyhetskilde for bil på nett. Den legendariske redaktøren Steve Cropley har hatt magasin-spalten «My Week in Cars» i flere tiår, og nå er den på pod også. Sammen med journalist Matt Prior i Autocar, diskuterer de to hva de har opplevd med nye biler den siste uken.

Past Gas

Amerikanske Donut Media og James Pumphrey ble giganter på YouTube med «Up to Speed – Everything you need to know», hvor utrolig kult produserte episoder satte deg inn i historien bak legendariske bilmodeller. Siden det har YouTube-kanalen vokst seg enda større, og nå har James sammen med to kolleger også podcasten Past Gas.

Her forteller de tre historien bak bilrelaterte fenomener, historiske og gjerne absurde og komiske hendelser innen bil og bilsport, og om kjente personligheter gjennom bil-historien. Spennende og svært lærerikt, samtidig som det er morsomt: De tre i studio er særdeles uhøytidelige når de forteller og diskuterer.

Smith and Sniff

Litt samme opplegg som norske Mil etter Mil omtalt over: De to biljournalistene Jonny Smith og Richard Porter snakker bil – både nytt og gammelt. Masse humor, veldig britisk, og en av de største og eldste bil-poddene der ute.

Kanskje litt sånn at enten så elsker du dette, eller så henger du ikke helt med på verken humor eller referansebilde.

Spike’s Car Radio

Spike Feresten er tekstforfatteren bak noe av det morsomste du så i Seinfeld, monologene til David Letterman og masse annet. Og bilentusiast på sin hals. Med i studio er gjerne advokatkameraten Paul Zuckerman, MotorTrends Jonny Lieberman og Matt Farah fra The Smoking Tire.

Dessuten er gjerne Jerry Seinfeld og Jay Leno innom – de episodene er høydepunkter. Gutta er veldig glad i Porsche, så det kan bli luftkjølt i overkant innimellom, men det finner du ut av når du scroller gjennom episode-oversikten. Imponerende bilkunnskaper og masse humor er fellesnevneren.

Studio Klassiker

Det svenske magasinet Klassiker skriver om gamle biler til vanlig, men har også sin egen podcast. Carl Legelius er alltid på plass i studio, gjerne sammen med Calle Carlquist, Claes Johansson og flere. Disse herrene har bakgrunn som biljournalister gjennom mange tiår, men er nå mest opptatt av klassikere.

Bilkunnskapen de sitter med er antagelig den mest omfattende du kan finne i noen podcast, her lærer du mye. Det er masse gamle historier og karakterskildringer av biler og kultur, fortalt og diskutert i tilbakelent svensk stil, med enorme porsjoner intelligent humor. Lite superbiler og svindyre ekvipasjer, masse folkebiler og sportsbiler du selv husker fra yngre dager.

The Collecting Cars Podcast

Chris Harris kjenner du selvsagt, for tiden programleder i Top Gear. Harris startet for øvrig som biljournalist i Autocar, nevnt over, og har mellom det og TV-programmet, blant annet gjort det stort på YouTube.

Poden har vært litt uregelmessig, og har hoppet ganske mye mellom ulike temaer og gjester opp gjennom, men er på plass ukentlig for tiden. Det er verdt å sjekke ut gamle episoder, hvor du vil finne legendariske gjester og glimrende samtaler.

Med i studio er Edward Lovett (bak Collecting Cars) og nylig er ofte Manish Pandey, Neil Clifford og Chris Cooper med for å diskutere aktuelle biler og hendelser. Episodene med bare Chris, Edward og en gjest, er favorittene.

The Inevitable Podcast

MotorTrend er USAs største bilmagasin, og har blitt en gigant med over 60 ulike publikasjoner, 100 websider, TV-programmer og egen on demand TV-kanal. I deres nye podcast the Inevitable, snakker redaktør i MotorTrend Ed Loh og journalist Jonny Lieberman med en ny gjest i hver episode.

Gode samtaler og spennende gjester, her får du innsikt i bil, og spesielt elbil, på et annet nivå enn vi er vant til her hjemme. Sånn blir det når du har gjester som Ralph Gilles fra Stellantis eller Franz von Holzhausen fra Tesla.

The Intercooler Podcast

The Intercooler er kanskje verdens beste nettsted om bil for tiden – de mest velskrevne artiklene, fra de beste biljournalistene, samlet på ett sted. Omtrent som å plukke opp et eksemplar av Car Magazine for 20 eller 30 år siden og begynne å lese.

I podcasten hver uke, diskuterer The Intercooler-gründerne Andrew Frankel og Dan Prosser ulike temaer – mest innen nye biler, men også eldre. Og alltid fokusert mot kjøreopplevelsen og sportslige biler. Legendariske Frankel sitter inne med kunnskaper de fleste av oss bare kan drømme om, og drar samtalen i spennende retning.

The Smoking Tire Podcast

Matt Farah, som gjerne gjester flere av de amerikanske podcastene nevnt over, har bygd opp The Smoking Tire på YouTube, og med denne podcasten. Variasjonen i innhold er stor, men oftest er det gjester av ulike slag på besøk.

Mye reklame og i overkant mye utenom-prat på typisk amerikansk pod-vis, men Farah er svært frittalende, og det er også det som gjør denne podden tidvis forfriskende og lytteverdig.

Vi Bilägare Podcast

Det blir ikke mer seriøst når det kommer til nybil enn Vi Bilägare. Dette er Sveriges største bilmagasin, og fokuset er veldig forbruker-orientert.

Humor kan du glemme, men vil du vite hvor bra nye biler er, kan du skru opp. Denne redaksjonen tester ikke bare biler mer grundig enn de fleste, og snakker om resultatene på podden, de kjøper inn nye biler som kjøres og testes over lange perioder. Biltesting blir ikke mer seriøst enn dette, og tilbakemeldingene er klare.