Har du noen gang tenkt over hvilken fantastisk skapelse bilen din egentlig er?

Av David K Andersen

Jeg har en iPhone. Den er laget av verdens antatt smarteste mennesker, om jeg har forstått det riktig.

De siste månedene har det vært sånn at hver gang jeg åpner Podkast-appen, som er minst en gang om dagen, låser appen seg. Samtidig som telefonen blir glovarm og batteriet tappes raskere enn en Kewet Buddy El-Jet på full gass opp Holmenkollveien.

Etter et par tre minutter har appen klart å oppdatere seg, og begynt å virke.

Dette altså fra verdens største tech-firma med omsetning to og en halv ganger større enn det norske statsbudsjettet og 125 000 ansatte.

Disse geniene, som lager en PC så bra, unnskyld, en Mac så bra at alt annet av datamaskiner ifølge mange ikke er verdt annet enn en hånlig latter, klarer altså ikke å få en enkel app du hører på radio med til å fungere.

Kanskje er det ikke så mange som bruker Podkast rundt om i verden, så det er vel ikke så viktig. Eller, vent litt nå… Nei, det er nok det at det er så innmari vanskelig å få det til.

Men det er klart: Jeg betalte ikke mer enn 12 000 kroner for den telefonen, så det er sikkert en veldig dårlig en. Dessuten er den nå litt over 2 år gammel. Og du må aldri glemme at når et Apple-produkt er 2 år gammelt, har Apple bestemt at da, da skal du kjøpe deg en ny telefon du. Det hjelper ikke å oppdatere eller noe. Kast driten og kjøp en ny en. Nå koster den forresten 17 000 kroner.

Men det er greit. Produktet er genialt. Laget av verdens beste firma. Å kjære Apple vi elsker deg, vi ærer deg. Du er vår Gud og vi betaler gjerne tre ganger mer enn produktet er verdt sånn at eierne dine kan tjene enda flere milliarder på å la kinesiske arbeidere produsere de overjordiske produktene.

Ikke at jeg er Microsoft-fan heller, altså.

For noen år siden kjøpte jeg en Xbox One. Jeg hadde en 360, men siden jeg liker å spille Forza, måtte jeg kjøpe en One. Du vet – det er jo det samme som med telefoner. De funker et par år. Etter det kan du kaste dem.

Etter å ha fått herligheten hjem og en CD med spillet på, tenkte jeg nå – nå skal det spilles! Feil.

Først måtte jeg opprette en outlook.com e-postadresse. Hvis ikke kunne jeg ikke bruke den nye spillkonsollen min. Etter det, skulle bare maskinen laste ned, oppdatere og ordne noen greier. Såklart, den var jo ny, så en oppdatering var på sin plass.

Gikk fint det altså. Uten fiber. Tok bare et par dager.

Men ok. Så spilte jeg da. Funka fint. I 3-4 år. Da bestemte maskinen seg for at nå måtte den oppdateres. Jeg hadde nå fått fiber, så selv om det var nødvendig å laste ned en 60-70 000 giga for å få det til, gikk vel det fint. Feil igjen.

For etter den var ferdig, hadde den glemt hvem jeg var. Det hadde jeg også, men i prinsippet hadde det vel vært enklere om den husket meg, enn jeg. Hadde jo ikke logget inn på den e-postkontoen jeg opprettet for å få lov til å bruke min egen konsoll siden jeg kjøpte den flere år tidligere, så passordet var glemt for lengst, og alle telefoner og datamaskiner det måtte være lagret på kastet. Nytt telefonnummer hadde jeg også. Dermed gikk det ikke.

Skulle du lure, er ikke Microsoft noe mindre fantastisk, gudeaktig og uforståelig himmelsk amazing enn Apple. Over 150 000 ansatte, og i 2018 var det verdens mest verdifulle firma.

Men å få en forbanna spillkonsoll til å huske hvem som eier den og har brukt den i flere år, det er litt for mye forlangt. Skulle hatt 40 000 ansatte til, så kanskje de kunne klart å finne ut av hvordan det skulle gått til.

Gjenopprette kontoen sier du? Skaffe passordet via spørsmålsskjemaene? Det har vi prøvd flere ganger uten hell. Antagelig fordi jeg ikke husker «gamer-taggen» min. Husker den? Jeg aner ikke hva det er en gang. Kan jeg ikke bare få spille det forbanna spillet MITT på konsollen MIN?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joda, det kan jeg. For i sin storsinnethet, har nå himmelske Microsoft bestemt at du kan få lov til å bruke konsollen deres også uten outlook-adresse. Så da logga jeg på med Gmail.

Gikk fint. Neida. For fremskrittet jeg hadde gjort etter ørtenhundreognittito timer i Forza, var jo borte.

Kundeservice? Hos Apple eller Microsoft? Sånn bortsett fra han fra India som ringer et par ganger i året for å loppe deg? Hehe, ikke sant.

Kommer ikke over sånt som dette jeg ass. At Apple ikke klarer å få Podcast-appen sin til å funke. Det er bare så rart. Samme med Microsoft. Der har altså ikke en eneste en av de 150 000 smartingene som jobber der klart å tenke på at det kan hende en halvtjukk dustemikkel med bildilla kan komme til både å glemme e-post-passordet sitt og bytte telefonnummer.

Menmen. Vi lever med det? Gjør vi ikke? Jooooda, vi elsker Apple og greier vet du. Alt er så bra atte.

Da er det verre med bilene våre. Fysj for noen forferdelig elendige greier. De er altså så dårlige at det er nesten så det bare er å gi opp med en gang.

Her har du kjørt denne selvgående tingesten med motor og kraftoverføring og behagelig inneklima uansett vær på utsiden og skinnseter og surroundlyd-anlegg og kollisjonssikkerhet som gjør at du kan kjøre rett inn i et tre i 60 km/t uten at noe som helst skjer med deg, i fem år. Forresten har den også datamaskiner som antagelig hindrer deg i å klare å kjøre i det treet selv om du aldri så mye har lyst. Som funker HELE tiden.

Men ja. Her har altså du kjørt denne forferdelige dritten i fem år og over 100 000 km på en hølete grusvei på bondelandet i Norge, en vei som mer minner om et afrikansk gjørmehelvete i regntiden enn noe egnet til å kjøre bil på, og så er søren klype meg 3 av 8 foringer i forstillinga utslitt? Har du hørt på makan for no dritt? Hva er dette for noe søppel?

Eller kanskje du har kjørt i 10 år med den forferdelige bilen din, og så blir partikkelfilteret tett og du må bytte det. 15 000 kroner. Er du gal mann? Etter 10 år og 170 000 km med helt feil bruk, så skal du bruke flere tusen på å bytte noe sånt? Nei biler er dårlige dere.

Også rusta da. Off den rusta. Det er fært det. Her har du fermentert stålboksen din i saltbad på beste Oslo vest i 12 vintre på rad uten å vaske den så mye som to ganger i året, og så finner møkkahaugen på å få rust på bakskjermen? Seriøst? Den bakskjermen du har høytrykksspyla med 120 bars saltlakeblanding fra bakhjulet i over 240 000 km? 6 ganger rundt jorda lissom og så får du rustboble på skjermen. Katastrofe.

Ok, jeg skal slutte nå. Men du skjønner hvor jeg vil eller? Sammenlignet med telefoner og datamaskiner, er biler rene mesterverkene. Ikke bare tåler de ekstrem juling og bruk over mange mange år uten at du trenger å kaste dem som du må med telefoner og PCer: Når parkerte du sist gang i garasjen og fikk beskjed om å vente i 35 minutter med å slå av bilen – til den hadde gjennomført 64 oppdateringer? Hvor ofte henger infotainmentsystemet seg? Når ble bilen din hacka sist? Husker du den gangen bilen bare slutta å virke fordi den var utendørs i 20 minutter mens det var 5 minusgrader? Når hang gasspedalen seg opp på fullt i 2 minutter før den virket igjen?

Jeg hater tech-selskaper og elsker biler. Tar du vare på bilen din kan den vare til evig tid. En telefon må du uansett kaste etter to år. For no søppel.

 

Forrige artikkelTest: Volkswagen e-up!
Neste artikkelMercedes GLB: Prisene klare