Mange av oss er glad i å shoppe, og mange av oss er også ukritiske ved bruk av kredittkort. Kanskje du er av de som har dårlig oversikt over hvor dyrt disse smålånene dine har blitt. Kanskje det er på tide å samle dyre smålån med refinansiering?

Høyt forbruk og mye gjeld

Mange er glad i å shoppe, og det er fristende å dra kredittkortet eller bruke forbrukslån når innkjøpene skal gjøres. Noen ganger blir en genser man bare må ha, til både en skjorte, bukse og nye sko. Dermed ble totalsummen en god del dyrere enn først planlagt.

Neste gang handler det om ny TV, kjøkkenutstyr eller en bil, og selv med oppbrukt kredittramme er det lett å få tak på nye lån. Slik baller det på seg, med kort og gjeld over en lav nyinnkjøpt sko. En drømmegenser til 899 kroner var starten og nå sitter du med en høy gjeld som er vanskelig å betjene. I slike tilfeller vil det være lurt å vurdere refinansiering av gjeld til en bedre rente.

Søk om refinansiering av forbruksgjelden din

Det er ikke slik at det alltid er dumt å bruke et lån uten sikkerhet, men det gjelder kun hvis det brukes på en forsvarlig måte. 

Kredittkort har for eksempel en del fordeler i forhold til et vanlig bankkort. Er du glad i å reise, har du kredittkort som gir deg både reiseforsikring og kanselleringsforsikring. Bankkortene har også forsikring slik at det er enklere å få igjen penger når det blir stjålet eller tappet for penger av uvedkommende.

Shopping er moro, men for noen av oss er det også dyrt. Kredittkort og smålån har blitt de nye kontantene og tilgangen er god, særlig for de som er i godt betalte jobber. Likevel kan denne gjelden være mer belastende enn hva man først hadde tenkt. 

I slike situasjoner kan det lønne seg å søke om refinansiering. Sammenligningssiden Refinansiere.net/ gjør det lett å sjekke prisene på refinansiering hos de fleste banker i Norge.

Forbrukslån og smålån har veldig høy rente

Forbrukslån bidrar til høye månedlige utgifter, og særlig hvis du har smålån fordelt på flere banker. Målet ditt burde være å samle alle kravene på samme sted, slik at du slipper å forholde deg til flere kreditorer.

Velger du refinansiering vil det hvertfall gi deg tre fordeler. Du får samlet alle kravene i ett lån, samtidig som du får lavere rente og mer oversiktlig økonomi. En bonus er at du i tillegg frigjør kapital.

Hjelper deg spare penger

For å ta det siste først, så er det en del penger å spare ved å refinansiere, og dette er kanskje den største grunnen til nettopp å samle alle lånene dine.

Flere kredittkortregninger eller smålån som forfaller hver måned kan være til stor belastning for privatøkonomien selv om du har god lønn. Ved å samle alle lånene i et får du et lavere månedlig beløp som du må betale, og derfor en bedre økonomi.

Enda du har høy forbruksgjeld betyr det ikke at bankene mener du har dårlig betjeningsevne. De vil ta hensyn til hvilke kostnader du får etter å ha refinansiert gjelden din.

Spør flere banker om hjelp før du velger et tilbud

For å oppnå best mulig rente bør du spørre flere banker om hjelp samtidig slik at du finner de beste prisene. Mange av bankene har gode rådgivere som ønsker å hjelpe deg til en mer fleksibel økonomisk hverdag.

Disse bankene har også muligheter til å gi deg lån uten sikkerhet som har en bedre rente enn hva du betaler for øyeblikket. Det aller beste alternativet er å stille sikkerhet i sin egen eiendom, men det forutsetter at du ikke har for høy belåningsgrad på hjemmet ditt.

Vær ærlig om hva du skylder

Når du søker om å refinansiere lån er det viktig at du er åpen og ærlig om all gjelden du har. Det er ikke lenger mulig å skjule forbruksgjeld fra bankene etter at det nye registeret for gjeld kom på plass i 2019.


Alle kreditorer med tilgang til registeret (noe som inkluderer alle banker) vil ha en komplett oversikt over hva du skylder andre långivere. Vær derfor ærlig og forklar situasjonen i detalj. Hvis du unnlater å oppgi noen av lånene dine på søknaden vil det kunne føre til at du får et avslag når du søker.