Hjem Klassikere 70 år med Land Rover

70 år med Land Rover

Over 7 millioner Land Rover har det rullet ut fra fabrikken siden starten i 1948, og dermed er Land Rover den mest foretrukne blant de som vil ha 4×4. Mange av bilene har levd tøffe liv på veier kun fåtall biler kan kjøre på. Nå skal det feires, og i kveld kl 2100 skal både historie, nåtid og fremtid belyses i et stort liveshow som kan følges på YouTube.

Av Vegar Bjørge

Med en historie som strekker seg 70 år bakover i tid, er det mye å ta tak i, men det handlet lenge om kun en modell. Den 30. april 1948 sto prototypen av Land Rover klar på Amsterdam Motor Show, og dermed var et industrieventyr i gang.

I starten var det Rover som eide Land Rover, og de konsentrerte seg om en modellserie som skulle tåle både jordbruk og personbilstrafikk. Rover kjørte reklamekampanjer som fortalte at Land Rover skulle ta over jobben til traktoren.

Det skulle vise seg at traktoren besto konkurransen fra Land Rover, men Land Rover ble likevel utrolig populær, både på grunn av sin unike framkommelighet, og på grunn av god komfort på vanlig vei.

Etter noen tiår kom den mer luksuriøse Range Rover på banen, og dermed kunne Rover i mye større grad tydeliggjøre forskjellen mellom en terrengbil som kan brukes på vei, og en komfortabel personbil som kan brukes i terrenget. Range Rover var for godseiere, og Land Rover for eventyrere.

Rover gikk svært dårlig i mange år, og i 1994 ble konsernet kjøpt opp av BMW. De tok vare på de merkevarer med potensial, deriblant Land Rover. I 2000 solgte de Land Rover videre til Ford. I dag eies det staselige engelske merket av Tata Motors i India.

Fra og kun bygge en modell, så har Land Rover i dag flere modeller. Med Range Rover er det nå 6 forskjellige modeller på markedet, og med en ny Defender på trappene, blir det enda flere.

Land Rover har også klart overgangen til elektrisk drift, og det er først Range Rover som kommer som hybrid. I liveshowet som vises på YouTube, kommer Land Rover med flere ideer om hvordan fremtiden ser ut for eventyrere, godseiere og alle oss andre som liker Land Rover. Du kan følge showet fra Land Rover sin YouTube kanal.

Land Rover 70 års jubileum

På linken er det også mange andre filmer om Land Rover, og det er fult mulig å fylle resten av kvelden med disse.

Foto: Jaguar Land Rover