Av David K Andersen

Over helgen åpnes dørene på den store bilutstillingen i Genéve. En av de største nyhetene er Volvo XC60 – i dag fikk vi en liten smakebit. Lekkert design og avansert sikkerhetsutstyr er blant høydepunktene.

Den viktigste nye sikkerhetsfunksjonen hos XC60 er automatisk unnamanøver. City Safety heter systemet som leser trafikkbildet og ikke bare kan bremse automatisk slik vi nå har blitt vant til fra de fleste nye biler, men også svinge unna eller hjelpe deg med å styre rundt hindre for å unngå sammenstøt.

Denne styrehjelpen fungerer i hastigheter mellom 50 og 100 km/t. Bilen får også Oncoming Lane Mitigation. I tillegg til å eksempelvis styre unna et bil du tar igjen eller et fast hinder i veien, hjelper den deg altså med å unngå front mot front kollisjon. Ser den at du beveger deg ut av kjørefilen og eventuelt mot møtende biler, vil den styre tilbake inn i ditt kjørefelt. Denne funksjonen er aktiv i hastigheter mellom 60 og 140 km/t.

Også blindsonevarsleren blir med dette aktiv. Den sørger for å styre bilen tilbake i filen dersom du forsøker å skifte kjørefelt med et annet kjøretøy i blindsonen.

Det avanserte systemet går ikke bare på sikkerhet: -Alle de tre nye funksjonene representerer tydelige steg i arbeidet vårt med å få fullstendig selvkjørende biler ute på veiene, sier Malin Ekholm, Senior Director ved Volvo Cars sikkerhetssenter.

Nye XC60 får i tillegg alle sikkerhetssystemene vi kjenner fra XC90 og S/V90.

Ellers vet vi ikke så mye om bilen ennå, men vi ser noen antydninger her. Slankere og mer dynamisk enn storebror XC90 er forventningene. Vi kommer tilbake med ordentlige bilder og full informasjon så snart den informasjonen slippes.