Tekst og foto: David K Andersen

Alle biler får et facelift midt i livet. Eller, alle unntatt Golf, kanskje vi skal si. Men nå har det skjedd; for første gang siden august 1980 kommer nå Golf med ansiktsløft. Vi var på plass i Wolfsburg da teppet ble dratt av.

Jeg gidder egentlig ikke ta noen intro på Golf. Det trengs ikke – frem til nå har det blitt registrert over 240 000 Golf i Norge – vet du ikke hva denne kompaktbilen er, vet du ikke hva en bil er.

Som kjent kommer Golf i en rekke varianter. Karosserimessig snakker vi tredørs, femdørs, stasjonsvogn og den flerbruksaktige Sportvan. På motorsiden dekker den dessuten alt unntatt hydrogen – her får du bensin, diesel, ladbar hybrid eller elbil. Dessuten kommer jo som alle vet Golf med nokså stor motor, toppmodellen R har 300 hestekrefter og firehjulsdrift.

Dette er nytt ute og inne
Med mindre du kjenner den igjen på en av de nye fargene, er det lettest å se en faceliftet Golf VII på lysene. Foran er nå adaprive LED-lys på plass, og baklyktene er også nye. Ellers går det utseendessige på småting – bilen er veldig lik seg selv i det store og det hele.

Appropos farger, Turmeric Yellow, den gullaktige du ser på bildene her, er ny. Den fører mine tanker tilbake til Golf IV – den kom i noe lignende mener jeg å huske.

Innvendig er det desto enklere å være sikker på at du sitter i den nye Golfen. I alle fall om du befinner deg i en oppspekket versjon.

Active Info Display som måler 12,3 tommer, og som vi kjenner fra Passat og Tiguan fra før, blir nå mulig å få også i Golf. Vi liker dette instrumentsystemet, du kan bygge det opp litt som du selv vil og for eksempel putte et stort kart rett foran deg mellom turteller og speedometer. Føles moderne og er dessuten lett å bruke.

Den andre store nyheten sitter mitt i dashbordet. Der har nemlig infotainmentskjermen vokst seg nesten ut av konsollen. Hele 9,2 tommer måler den nye skjermen. Så vidt jeg vet er det størst i klassen med nokså god margin.

Ved siden av at skjermer er stor, kan du bruke den uten å touche selve skjermen. Et vink med en finger eller to foran, svitsjer fra det ene skjermbildet til det andre.

På nett, sikker og selvkjørende
Mindre åpenbart for øyet er Car-Net – Volkswagens connectivity-system som nå lanseres og gir både mer sikkerhet og bedre komfort. Nødetater varsles automatisk ved ulykke, du kan få hjelp til å finne igjen bilen på parkeringsplassen og mye mer.

En annen viktig og egentlig nokså stor nyhet, er den aktive sikkerheten. Bilen leser nå vei og trafikk rundt seg mye bedre enn før. Ikke bare betyr det at eksempelvis autobrems-systemet vil jobbe bedre (spesielt med tanke på fotgjengere), den er nå på et nivå som er så høyt at bilen faktisk kan kjøre seg selv. Noe den også gjør.

Med Traffic Jam Assist, kjører Golf seg selv opp til 60 km/t. Du må riktignok holde i rattet slik at bilen forstår at du er i live, men ellers gjør den alt selv: Gasser, bremser og styrer. Å ha dette på plass i kompaktklassen er ikke dårlig.

Skulle du forresten ikke holde i rattet, og heller ikke reagere på gjentatte oppfordringer, vil bilen svinge av til siden og stoppe. Via Car-Net blir du dessuten kontaktet av VWs callscenter for å høre om alt er i orden.

Avslått motor
På motorsiden skjer det lite på diesel og ladehybrid, men desto mer på bensin og om ikke lenge el.

For det første kommer selvfølgelig VWs fine 1-liters bensinturbo på 110 hestekrefter. Du vil få denne motoren med DSG om du vil, men ikke i kombinasjon med firehjulsdrift.

Går vi ett hakk opp, har 1,4-literen nå vokst til 1,5. TSI Evo, kaller VW den. Effekten er enten 130 eller 150 hestekrefter, men den viktigste nyheten knytter seg til forbruk og utslipp.

For første gang lanseres med denne motoren en bil som ikke er hybrid, men som likevel kan slå motoren helt av når du triller. Ikke vanlig start-stopp på rødt lys, men altså også i fart. Et nytt og avansert el-system gjør dette mulig. Slipper du gassen ned en bakke, inn mot en sving eller lignende, slås motoren av, men alt annet vil virke med full kraft som vanlig (lys, bremser, styring og så videre).

VW sier tiltaket senker forbruket med 0,1 liter pr mil. Det er mye, og vi er spente på å finne ut mer om hvordan denne nyheten fungerer i virkeligheten.

Ellers kommer GTI nå til å få 245 hestekrefter og R får 10 til så den havner på 310.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GTE får ikke de store endringene under panseret, men ut- og innvendige oppdateringer er naturligvis på plass.

E-Golf derimot, vil nok mange være interessert i. Med nytt batteri på 35,8 kWt og rekkevidde på inn til 300 km, og dessuten kraftigere motor på 136 hester, vil ikke denne elbilen bli mindre populær enn den allerede er.

Den får dessuten varmepumpe, p-sensorer foran og bak, elektrisk innfellbare speil, lys- og siktpakke som standard. I tillegg til faceliften.

Interessen for Golf er naturlig nok stor, det krydde av journalister fra mange land her i Wolfsburg i dag. Selv synes jeg de utvendige oppdateringene er fine, spesielt gjør Golf GTI seg ekstremt godt i tredørsutgave og rød farge.

Det er likevel den oppdaterte informasjonsbiten innvendig, den selvkjørende biten og motorteknologi som for meg står som de viktigste punktene og som dytter en lett aldrende Golf langt frem igjen – mye av dette utstyret er ikke å få i andre biler i kompaktklassen.

Priser er ikke klart ennå, men for E-Golf kommer antakelig disse allerede neste uke, og fra da av vil det bli mulig å bestille bilen. De andre versjonene blir klare for bestilling i januar, og så lanseres bilen i Norge i starten av mars.

Forrige artikkelBMW har nådd 100 000 ladbare på 3 år
Neste artikkelTest: Fra Sofia til Beograd i Ford Kuga