Av Vegar Bjørge

Den yngste som noensinne startet et Formel 1-løp, den yngste som tar poeng i Formel 1, den yngste som leder i et løp, og nå også den yngste som noensinne har vunnet i denne prestisjefylte sporten. Max Verstappen vinner årets femte Formel 1-løp, og har dermed bevist at det var riktig å bytte førere innad i Red Bull-teamene.

La oss ta det litt fra starten. Etter noen kontroversielle hendelser i løpene i Kina og Russland, byttet Daniil Kvyat og Max Verstappen plass. Noe overraskende kunne det virke, ettersom Kvyat hadde pallplassering fra Kina, men Verstappen har stort sett vært raskere enn russeren ute på banen. Kvyat var selvfølgelig ikke fornøyd og har klaget stort sett hele helgen.

I kvalifiseringen var det de to Mercedes-førerne som var raskest, med Lewis Hamilton som den beste. Bak var det tett om å være «best of the rest». Verstappen så lenge ut til å være raskere enn sin nye teamkompis Daniel Ricciardo, men på siste kvalifiseringsrunde var det til slutt Ricciardo som var raskest. Ferrari virket sterke på trening men fikk det ikke til i kvalifiseringen. Kimi Räikkönen ble femte raskest, mens Sebastian Vettel startet bak han igjen. Vi kan også neven at Kvyat klarte ikke å kjøre fortere enn sin nye teamkompis, Carlos Sainz Jr.

De fleste av oss regnet med at fighten om seieren skulle stå mellom bilene fra Stuttgart. Mercedes førerne var begge raske ut fra start, men Niki Rosberg tok Hamilton i første sving, og når Hamilton skulle prøve seg på Rosberg et par svinger senere, gikk alt åt skogen. Hamilton kom ut på gresset og dro med seg Rosberg i sandkassa. Begge var ute av løpet, og veien lå åpen for en spennende fortsettelse. Likevel var det ikke like mye forbikjøringer som man kunne ønske, og spenningen handlet mer om dekk, enn om kjøring. Likevel var den yngste så rå på banen at han klarte å vinne med glimrende kjøring. Räikkönen var bare noen tideler bak i mange runder, men kom aldri forbi og måtte ta til takke med andre plass. Vettel tok tredje mens Ricciardo måtte klare seg med fjerde plass.

Resultater Fra Spania GP

1. Max Verstappen
2. Kimi Räikkönen
3. Sebastian Vettel
4. Daniel Ricciardo
5. Valteri Bottas
6. Carlos Sainz
7. Sergio Perez
8. Felipe Massa
9. Jenson Button
10. Daniil Kvyat

Sammenlagt etter 5 runder:

1. Nico Rosberg   100
2. Kimi Räikkönen    61
3. Lewis Hamilton    57
4. Sebastian Vettel    48
5. Daniel Ricciardo    48
6. Max Verstappen    38
7. Felipe Massa    36
8. Valteri Bottas    29  

Foto: Red Bull