Hjem Nyheter Nyheter New York Auto Show: Mazda MX-5 RF

Nyheter New York Auto Show: Mazda MX-5 RF

Av David K Andersen

Foto: David K Andersen

Etter mye frem og tilbake på ryktebørsen de siste dagene var vi temmelig sikre på at Mazda skulle vise en hardtop-versjon av MX-5 på New York-utstillingen. Men hvorfor alt oppstyret over et nedfellbart ståltak på en allerede eksisterende roadster? Bil og Motorbloggen var til stede på verdenspremieren og nå vet vi svaret.

Ja, du ser det jo selv. MX-5 RF (retractable fastback) som den heter, ser helt fantastisk ut og den forvandler MX-5 til noe jeg best kan beskrive som en vakker tøffing.

Men først spoler vi litt tilbake.

For halvannen uke siden fikk jeg nemlig et brev i posten. Poststemplet i Hiroshima og med Mazdas logo på. Hmm; ikke helt normalt. I stor spenning åpnet jeg konvolutten, men på kortet sto det bare at de skulle vise noe nytt på New York-utstillingen.

Vel på plass i New York, ankommer jeg en adresse på Manhattan – et gammelt industribygg litt på utkanten av bydelens mer kjente steder. Inn en liten dør og opp en smal trapp. Et stort hvitt rom åpner seg, det har nok vært en slags fabrikk før i tiden. Nå føles det imidlertid mer som å ankomme et superhot party i en TV-serie. Rommet er fullt av småbord, det serveres drinker og kanapeer. Acid jazz spilles ganske høyt og på små matstasjoner tilbredes småretter. Det eneste som er «feil» er at menneskene i rommet er journalister og ikke kule New Yorkere.

Etter hvert kommer en stemme på høyttaleranlegget; «the third floor is now open». Noen minutter senere er det fylt av over 500 journalister fra hele verden og om jeg ikke lurte på hva i all verden som er så spesielt med den bilen som straks skal vises før, gjør jeg det i alle fall nå.

Vanligvis er det ikke mulig å gjøre slike ting uten at det blir ødelagt av en eller annen lekkasje av bilder på forhånd. Men ikke denne gangen. Spenningen i rommet er til å ta og føle på og jeg er helt sikker på at ingen andre enn de ansatte i Mazda har sett denne bilen før.

Endelig åpnes dørene og bilen ruller ut (se video på Facebooksiden vår). Det gispes, og etter et minutt eller så bryter jubelen løs.

Jeg legger også fra meg kameraet og klapper. Wow – for et design denne bilen har! Mazda har overhode ikke gjort det alle ventet – ganske enkelt å erstatte stofftaket med et ståltak. Bilen som nettopp har rullet ut ser ut som en coupe, en fastback – en superstilig sådan.

Den minner faktisk litt om utrolig flotte Jaguar F-Type i måten taket bak B-stolpen slutter på, og hvordan linjene kommer sammen i bakenden. Det er som om hele bilen er forvandlet. Den er mye mer mandig og sportslig enn før – dette er en av de tøffeste bilene jeg har sett på lenge. Du får bare lyst til å kjøre den!

Vi får ikke mye informasjon, kanskje vet vi mer etter Mazdas pressekonferanse på utstillingen torsdag. Jeg noterer meg at taket felles uvanlig raskt opp og ned, og at det plasserer seg bak setene på en stilig måte. Operasjonen skal kunne skje i fart opp til 10 km/t. Ellers regner vi med motorutvalget blir det samme som før med 1,5 eller 2-litersmotorer. Det som er sikkert, er at denne bilen vil vi se mer på, og ikke minst: Vi gleder oss voldsomt til å prøve den!