Hjem Nyheter Rally: Rally Monte Carlo Historique 2016

Rally: Rally Monte Carlo Historique 2016

Av Vegar Bjørge

Onsdag 27. januar går starten av årets Rally Monte Carlo Historique. De historiske rallybilene starter utenfor Nationalteateret midt i Oslo og første bil kjører av sted kl 0930. Det er 19. gang dette rallyet kjøres og som tradisjonen tilsier starter ekvipasjene fra forskjellige steder i Europa. Alle samles i Monaco og de avsluttende etappene kjøres i fjellene rundt byen.

Det er 350 biler med og 12 av disse starter fra Oslo. Bilene må være eldre enn 1980 modeller og biltypen må ha deltatt i tidligere utgaver av Rally Monte Carlo. Det tradisjonsrike rallyet ble arrangert for første gang i 1911 og er verdens eldste rally. Første starten fra Oslo var i 1932.

– Norge har lange tradisjoner når det gjelder Rally Monte Carlo, og i gamle dager startet løpet flere ganger i Norge. Vi i KNA har alltid vært arrangør for starten her i Norge, og selv om det ikke startes fra forskjellige byer i Europa i den moderne versjonen av Rally Monte Carlo i dag, så har man tatt vare på denne tradisjonen i det historiske løpet, forteller generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

Foto: Automobile Club de Monaco

Det er alltid mange nordmenn som starter i Rally Monte Carlo Historique, og elleve av de tolv bilene som starter i Oslo er norske. – Deltagerne som starter i Oslo får en kjøretur på over 2000 kilometer ned til Monaco, forteller Cato Myhrvold fra KNA Oslo og Omegn.

Valter Jensen, mange ganger Norgesmester i rally, er den mest kjente av de norske, og sammen med rutinerte Monty Karlan skal de ratte en Porsche 911. Dette er forøvrig den mest brukte bilen i dette rallyet, men fra Oslo er det en fin miks av biler.

Disse teamene starter fra Oslo:
Sven Åge Bergum og Kenneth Bergum, Porsche 930
Kjetil Engan og Bjørn Lie, Ford Cortina
Petter Granerud og Stein Røed, Porsche 911
Ivar Høie og Thomas Karlsen, Volvo 142
Tom Hotvedt og Leif Nesset, Porsche 911
Valter Jensen og Monty Karlan, Porsche 911
Kjetil Kristoferssen og Bjør Erik Indahl, Porsche 911
Knut Ulf Larsen og Arne Dølerud, Volvo 544
Arne Dagfinn Lid og Olav Hauge, Peugeot 504
Egil Nicolaisen og Remi Høyås, Porsche 911
Per Simble og Tom Fjeldstad, Saab 96
Grant Tromans og David Tomlin, Datsun 240 Z

I tillegg til fine biler å se på og mange eldre sjåfører å snakke med, kommer også Norges nye rally yndling Ole Christian Veiby til starten i Oslo. Han vant sin klasse i Rally Monte Carlo nå i helgen som var. Løpet avsluttes 3. februar med målgang på havna i Monaco.

Foto: Automobile Club de Monaco