Hjem Nyheter Nyheter: Subaru Impreza Concept

Nyheter: Subaru Impreza Concept

Av David K Andersen

Snart er det tid for en ny generasjon Subaru Impreza. På bilmessen i Tokyo vises i disse dager en konseptbil som gir antydninger om hva vi kan vente.

Impreza er en legende. Modellserien ble etablert i 1992, og takket være fenomenal suksess i rallyløypa, samt tilhørende vanvittige gateversjoner, klarte Subaru å få frem budskapet om modellens unike firehjulsdriftsystem og andre egenskaper på en genial måte.

Nå er det sånn at Subaru på verdensbasis, og spesielt i USA, for tiden er en enorm suksess. De er ikke i nærheten av å klare å produsere nok biler i forhold til hva markedet etterspør. Også i Norge går det unna med ny Outback og Levorg, samt Forester med diesel og automat.

Samtidig har Impreza forsvunnet litt fra radaren. Subaru har skilt WRX-modellen fra Imprezanavnet – de har blitt to ulike modellserier. Tipper det er gjort på bakgrunn av at WRX etter hvert har blitt en sterk merkevare i USA samtidig som rallysatsingen de siste 10 årene har blitt nedprioritert og omsider nedlagt. Med tanke på suksessen merket har i dag, er det mulig rallysatsing ikke er så viktig heller, selv om jeg er helt sikker på at den i sin tid gjorde en jobb det høstes av nå.

Forrige generasjon Impreza, den første som kom som kombikupé og med dieselmotor, er også den siste generasjonen som bar WRX-navnet. For øvrig etter min mening Subarus kanskje beste bil noen sinne om vi ser bort fra WRX-modellene. Med diesel, manuell girkasse og firehjulsdrift, var det både en formidabel kjøremaskin og en praktisk og komfortabel hverdagsbil. For tiden ett av Norges beste bruktbilkjøp.

Dagens modell kommer kun med 1,6-liters sugemotor med manuell eller automat (du får også en 2-liter med CVT-automat), og er en fin bil, men har kanskje mistet litt av piffen. Den fremstår i alle fall ikke som voldsomt sportslig og ungdommelig. Og det er her Tokyo-nyheten kommer inn i bildet.

I slutten av 2016 skal nemlig en helt ny modell være på plass, og dette er konseptbilen som sier noe om hva vi kan vente. Vi har ikke fått særlig mye info om bilen, men jeg tenker at designet sier en hel del. Dette er noe helt annet en dagens modell – mer sportslig, dynamisk og moderne enn på lenge!

Som modell er dessuten neste Impreza særdeles interessant. Den sitter på en helt ny lettvektsarkitektur, eller plattform (som vi kalte det helt til noen kom på at arkitektur er et kulere ord). Den forventes å bli brukt på de fleste modeller opp til og med Outback i fremtiden. Ikke bare vil den bli lettere, nye Impreza er ventet å komme med en ny motorserie som blant annet kan stenge av sylindre da effekten ikke trengs.

Med andre ord snakker vi ganske så stilig vogn med antatt gode kjøreegenskaper blant annet grunnet lavere vekt. Med ny renere motor blir sikkert avgifter og dermed pris lavere også. Dette kan bli riktig så bra.