Hjem Nyheter 20 år med Audi A3

20 år med Audi A3

Av Vegar Bjørge
Foto: Audi

18. september 1995 var første produksjonsklare Audi A3 klar på produksjonsbåndet på Audi-fabrikken i Ingolstadt, I disse 20 årene har man levert over 3,5 millioner Audi A3. Dette ble en Golf-variant for de med litt mer penger og som ønsket litt mer enn det Volkswagen leverte. Nå kan det diskuteres om dette er helt riktig, for om Audi A3 eller Volkswagen Golf leverer best, strides de lærde om. Audi A3 leverer ihvertfall såpass at den lever i beste velgående og kommer til å gjøre det i overkommelig fremtid. A3 var uansett med på å forme en ny klasse, premium kompakt, og både Mercedes, BMW og Volvo har kastet seg senere inn i dette markedet.

A3 har vokst til en solid familie av kompaktbiler som produseres i Ingolstadt (Tyskland), Foshan (Kina) og Aurangabad (India). I tillegg produseres snart også A3 Sedan i Brasil. I Norge får man i dag disse versjonene:
– A3 Sportback
– A3 Sportsedan
– A3 Sportback e-tron
– A3 Cabriolet
– S3 Sportback
– S3 Sportsedan
– A3 med 3 dører er ikke tilgjengelig i Norge.
For de som virkelig vil ha en råtass kommer RS3 i løpet av kort tid, og den skal sette ny standard i klassen.

Gjennom 20 år har A3 gått igjennom små forandringer, noe som gjør at de fleste vet hva slags bil det er selv om man ikke interesserer seg for bil. Vi kjenner godt igjen første generasjon av A3. En modell som var både tøff, stilrein og moderne, og dette har Audi klart å videreforedle i nyere generasjoner uten å forandre noe særlig på grunnformene. Dette gjør nok A3 til en favoritt også i fremtiden.