Hjem Nyheter Nyheter: Toyota og Mazda inngår samarbeidsavtale

Nyheter: Toyota og Mazda inngår samarbeidsavtale

Av David K Andersen

Toyota og Mazda har i dag «kommet til enighet om å bygge et langsiktig partnerskap, fordelaktig for begge parter», heter det i en nettopp utsendt pressemelding. Målet er å lage bedre biler.

Nyheten kommer etter at det tidligere denne uken ble rapportert både her og der om et samarbeid hvor Mazda skal dra nytte av Toyotas hybrid- og brenselcelleteknologi, mens Toyota får inntreden i Mazdas Skyactive motorteknologi.

Nå er det altså bekreftet at de to selskapene skal sette ned et utvalg som skal kartlegge begges styrker og svakheter før man går videre derfra. Pressemeldingen sier ikke noe spesifikt om hva samarbeidet vil innebære, men utover ryktene om deling av teknologi nevnt over, får jeg inntrykk av at dette kan bli et nært samarbeid.

Mye tyder på at Toyota leder utviklingen i brenselcelle-teknologi, så at Mazda er interessert i komme innenfor på dette området er ikke rart. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at Mazdas Skyactiv-motorteknologi, som blant annet dreier seg om motorer med svært høy kompresjon og dermed effektivitet, faktisk er så bra at Toyota ønsker å ta del i den.