Hjem Nyheter Nyheter: Toyota Avensis

Nyheter: Toyota Avensis

Av David K Andersen
Foto: Toyota

Toyota Avensis har vært en favoritt i Norge siden første generasjon ble lansert tilbake i 1997. Andre generasjon kom i 2003, mens dagens modell har hengt med siden 2007. Nå er det klart for ny modell. Toyota har åpnet ordrebøkene, og i juni vil de første norske bilene være på plass.

Jeg har ikke voldsomt bred erfaring med Avensis, men noen turer har det blitt opp gjennom. Ikke så rart mange nordmenn har hatt kontakt med Avensis på ett eller annet vis egentlig, Toyota hadde pr 1. januar levert 64 102 Avensiser her i landet. Totalt har det blitt solgt over 1,7 millioner eksemplarer siden 1997.

Nytt under skallet
Ved siden av den velkjente driftssikkerheten og alt det medfører i form av trygt og økonomisk bilhold med gode annenhåndsverdier og så videre, er det først og fremst den gode fjæringskomforten jeg selv har forbundet med Avensis (andre og tredje generasjon). Den kommer sikkert til å nedarves fra utgående modell. Samtidig sier Toyota det er gjort endringer med chassiset for å bedre kjøreegenskapene.

Det skjer ved hjelp av nye, kraftigere dempere, som blant annet har en nye ventiler. De har også forbedret innfesting. Fjærene er kraftigere, og stabstagene har endret diameter. I kombinasjon med stivere karosseri takket være bedre innfesting av frontruten, og endringer i styringen, skal den nye bilen oppnå både bedre komfort og bedre kjøreegenskaper.

Under panseret dukker det opp to nye dieseler. En 1,6-liter på 112 hk og 270 Nm med blandet forbruk på 0,41 l/mil og utslipp på lave 108 g/km, og en 2-liter på 143 hk og 320 Nm. Den har forbruk på 0,45 og slipper ut 119 g/km. 0-100 går på henholdsvis 11,4 og 9,5 sekunder.

Du får den også med 1,6-liters bensin på 132 hk og 1,8 liter og 147 hk. Forbruket på disse er også redusert. Skal du ha automat, ser det foreløpig ut til at det er 1,8 bensin som gjelder.

En hybrid-versjon lar foreløpig vente på seg – vi har ingen opplysninger på om det er aktuelt eller ikke. Det samme gjelder for så vidt firehjulsdrift, men det virker på meg som om den nye modellen er basert på utgående Avensis, så da antar jeg at den ikke vil bli utviklet med trekk på alle fire.

Nytt på utsiden og innsiden
På utvendig design, er hovedlinjene fra utgående modell beholdt. På nærmere hold er det imidlertid ganske store endringer. Fronten er helt ny og ser ikke spesielt blid ut. Men så er den tøff da. LED-lys er selvfølgelig på plass.

Fra siden er det gjort endringer som skal få bilen til å se lavere og lenger ut. Så er den også 4 cm lenger. Det samme er gjort med bakenden; det nye designet har som mål å få Avensis til å se lavere og fetere ut. Hvor bra det blir er vanskelig å si noe om før man ser bilen i virkeligheten, men det ser slett ikke dumt ut på disse bildene.

Det er innsiden som byr på mest nytt. Egentlig alt, ser det ut til. Bedre skal det også være. Toyota sier kvaliteten i materialene er et hakk over forrige modell, og at Avensis har fått bedre støyisolasjon.

Som du ser på bildene, ser dette temmelig moderne ut. En skjerm på 4,3 tommer har funnet seg plass mellom turteller og speedometer, mens en stor 8-tommer dominerer i midten av dashbordet. Forsetene er helt nye og utviklet med tanke på lange pass bak rattet, blant annet er øvre del av seteryggen bredere. Stoppingen er også annerledes. Alcantara er faktisk standard i selv de rimeligste utgavene.

På utstyrssiden tipper jeg infotainmentsystemet (Toyota Touch 2), samt en rekke sikkerhetssystemer, er de viktigste nyhetene i praksis. Den rimeligste utgaven heter Life og får klima, cruise, LED, alcantara, 16″ alufelger, regn- og skumringssensor, DAB+, ryggekamera og Toyota Safety Sense (aktiv sikkerhetspakke). Den får faktisk også 4,3″-skjermen og den store 8-tommeren til infotainment. Ganske imponerende. Denne starter på 289 000 for bensin sedan, eller kanskje mer aktuelt; 1,6 diesel stasjonsvogn til 329 200.

Active er neste steg og får i tillegg svinglys, navi, keyless, 17-toms felger, tonede ruter og Bi-LED. Her starter det med 1.8 bensin sedan for 324 000 og med 348 700 for diesel stasjonsvogn (1.6). Det kommer også et nivå som heter Active Style og er tiltenkt flåtekunder. Den får skinn og 18-toms hjul i tillegg.

Premium er øverst og byr på el-seter i skinn med minne, premium lydanlegg med 10 høyttalere, aktive hovedlys og panorama soltak i glass. Da passerer man så vidt 350 med 1.8 bensin, hvilket ikke er så galt med det utstyret og 147 hk. Premium kommer på begge dieselene om man vil, 2-literen koster 416 700.

Der har du altså nye Avensis. Jeg tror den fortsatt kommer til å være en slags komfortmester, blant annet fordi Toyota snakker ganske mye og detaljert om redusert støy og vibrasjoner. Det pleier å bety at ting har skjedd, og da utgående modell ikke er dårlig på dette, er det naturlig å tro at den nye kan bli klasseledende. Ellers blir det spennende å se hvordan de nye dieselmotorene fungerer, hvordan kjøreegenskapene er og ikke minst hvordan førerplassen blir med det nye interiøret. Konkurransen er knallhard i dette segmentet i år. Mondeo og Passat er fortsatt ferske og Mazda 6 har fått en fin oppdatering. Vi kommer tilbake til Avensis da den etter hvert lander i Norge.