Hjem Klassikere Bil og Motorbloggens julekalender 9. desember: Suzuki Baleno

Bil og Motorbloggens julekalender 9. desember: Suzuki Baleno

Av Vegar Bjørge

Vi har kommet til 9. luke i vår julekalender og bak den skjuler det seg en bil som var ganske populær i Norge, særlig som stasjonsvogn og med firehjulstrekk. For oss på Bil og Motorbloggen er det en gåte, for dette var ingen god bil. Suzuki er kjent for små 4-hjulstrekkere og det var første generasjon Suzuki SJ 410 som satte de på kartet. Den lille jeepen som kunne kjøres omtrent hvor du kunne ønske, så sant det ikke var asfaltert dekke. Etterhvert utbredte modellutvalget seg og små personbiler ble utstyrt med firehjulstrekk samtidig som de lot Vitara huke inn kunder til forhandlerne. «Ja jeg skulle nå ha en billig firehjulstrekker, og tenkte kanskje en slik Vitara hadde gjort seg». » Du skal ikke ha en folkelig bil til kona også da som til og med fotball-landslaget går gode for» sa selgern med et smil, og dermed hadde han solgt både Vitara og Baleno.

Baleno så egentlig ikke så ille ut, men det var ingen kjøreglad bil, den hadde kun to pluss og det var firehjulstrekk og pris. Dette var nok til å selge ganske godt. De aller fleste valgte drift på alle hjulene, selv om man også kunne få en med bare drift foran. Bilen har en 1,6-liters motor på 96 hk og med bare 1050 kg tomvekt, gikk sprint opp til 100 på 12,7 sek. Ikke akkurat imponerende i dag og det var vel ganske så folkelig i 1995 også. Bilen var ganske så myk i fjæringen, men det vil ikke si at den var en komfortvinner. Sport visste den ikke hva var. For de som ikke trengte all verdens plass, kunne man velge 3-d combi, og for han som ville sitte i baksetet og ha privatsjåfør, fantes det også en sedan.

I år har Suzuki solgt bra og de er på vei oppover. Med en ny og fin S-Crosser ute hos forhandlerne og nye Vitara på gang, vil jeg tro at de går en lys fremtid i møte. I tillegg har de fortsatt en fin blanding av småbiler med firehjulstrekk.

Vegar mener: Suzuki er et bilmerke som har spesialisert seg på små biler med 4-hjulstrekk. Forholdsvis små biler får vi si, for en av de store suksessene var faktisk Vitara som du kunne få som stor varebil, 5-seter eller 7-seter. I norsk målestokk var den ganske romslig, men satsingen i USA gikk ikke like bra. Store SUVer og Pick-up’er var ikke helt Suzuki sin greie. De har nå lagt ned satsinga på det amerikanske markedet. En av mine Suzuki-favoritter er Swift Sport. En morsom liten bil med 136 hk. En slik vil jeg ha. Kona mi var faktisk litt Baleno-fan. Det hjalp vel på at det var noen sexige fotballspillere som reklamerte for den. Det gikk faktisk så langt at jeg måtte prøve en, men kjøp ble det ikke. Det finnes 40 Baleno’er til salgs på finn.no og ingen av de er særlig dyre, så da er det bare å velge og vrake.

David mener: For meg er Suzuki litt begge deler. Noen av modellene er ikke så interessante, mens andre er utrolig bra. Swift er som Vegar sier en glimrende bil, og den er ennå bedre som Sport. Mer moro for pengene finner du ikke. Jeg liker også de små offroaderne og synes Vitara XL-7 var en grei bil. Den ble bygget på gamlemåten med ramme og fordelingskasse hvilket gjorde den til en betydelig bedre arbeidshest enn omtrent samtlige andre SUVer i samme prisklasse. Liana derimot…. Og Baleno da. Den hadde firehjuldsdrift og var billig å kjøpe. Kvaliteten var sikkert heller ikke så gal. Men kjøremessig er den ingen høydare. Tanta mi lot en ny Baleno ta over etter en Fiat Uno på 90-tallet. Fiaten var dypt savnet gjennom hele Suzukiens tjenestepreiode, og da den omsider ble byttet ut med en VW Polo, var den så bra i forhold at hun nesten ikke trodde det var sant. Det sier en del om Baleno. Godt den er historie og at Suzuki i dag lager bra biler – til tider meget bra.