Hjem BMB-BLOGGEN Kommentar: Volkswagens verdensherredømme utsatt

Kommentar: Volkswagens verdensherredømme utsatt

Av David K Andersen

Av hjemlige forhold å dømme, er Volkswagen nærmest uslåelige og på god vei til fullstendig dominans i bilverden. Nordmenn hamstrer Golf i hopetall og første halvår ble det solgt flere av denne ene VW-modellen enn Ford, som var det 6. mest solgte merket, solgte til sammen. Up og gamle Passat solgte også bra. I tillegg er E-Golfen klar for å booste ekstra, og snart har vi en ny Passat på plass. Audi og Skoda selger også godt, ja til og med Porsche vil vi tro får et rekord-år med Macan på programmet. Det er lett å få følelsen av at det er i ferd med å ta fullstendig av.

Det samme får man inntrykk av internasjonalt. For ikke lenge siden så det ut til at de var i ferd med å kjøpe opp Fiat-Chrysler konsernet også. En av grunnene skal ha vært ønske om tilgang til Chryslers forhandlernett i USA der Volkswagen langt fra står like sterkt som her hjemme. Faktisk er USA interessant å kikke på fordi det gir et ganske annet bilde enn hva vi selv er vant med. I juli måned for eksempel, ble det solgt ca 30 000 VW i USA. Til sammenlikning solgte Subaru 45 000, mens Honda ble kvitt over 135 000 biler! Toyota, GM og Ford er ennå en god del større. I det hele tatt er faktisk VAG overraskende svake i det amerikanske markedet. Audi solgte 14 000 biler i juli mens BMW og Mercedes lå på nesten det dobbelte. Og Seat og Skoda selges ikke der. Ikke rart man er interessert i å ta en skikkelig bit av det markedet. I Kina går det selvfølgelig betydelig bedre for tyskerne, men det ser altså ut til at for å være verdens desidert største bilprodusent, slik Ferdinand Piech tydeligvis er svært opptatt av, må man takle Nord-Amerika også.

Og kanskje hadde Fiat-Chrysler vært den perfekte partner for VW i kampen om verdensherredømme?En ting er nøkkelen til USA, men det er jo stordriftsfordeler også. For eksempel sliter VW med at NSA-plattformen (Up) egentlig ikke produserer nok biler til å være lønnsom (ca 200 000). Med kloa i Fiat, kunne man enkelt lansert neste generasjon av den utrolig suksessfulle Fiat 500-serien basert på NSA-plattformen. En nærmest garantert suksess og pengemaskin uten særlig store utviklingskostnader. Og så kunne jo MQB (nye Golf mfl) erstatte en hel rekke andre modeller hos Fiat-Chrysler fremover.

Og da er vi inne på sakens kjerne, nemlig profitt-margin pr bil. Hvor mye penger klarer man å tjene på hvert enkelt eksemplar? En ting er å være verdens største, men det er hverken mulig eller interessant om man ikke tjener penger på det man holder på med. Nettopp det fikk vi erfare de siste ukene i takt med at tall for første halvår har landet. Katastrofe for Volkswagen med bare 2% profitt-margin og utsikter for ennå lavere de neste månedene og i 2015. Hyundai og Toyota ligger til sammenlikning på over 8%.

Insidere i VAG sier at de ble oppmerksom på situasjonen i april i år, og for øyeblikket foregår det store interne operasjoner for å bedre lønnsomheten. Direktør Martin Winterkorn, må etter det vi erfarer kutte noe slikt som 40 milliarder kroner i året frem til 2017. Det innebærer for det første selvfølgelig at alt snakk om oppkjøp av Fiat-Chrysler er avlyst. I tillegg skal vi ikke se bort fra at vi får merke situasjonen i Norge også. EOS og Scirocco selger for eksempel altfor lite og kan fort kuttes vekk. Det går også rykter om at Up og søsknene fra Skoda og Seat kan komme til å bli lagt ned.

Nå betyr ikke dette at VW ikke snart kan bli verdens største bilprodusent, det kan skje når som helst, de er like i hasene på GM og Toyota. Men verdensherredømmet, det må de nok vente litt med.

Og kanskje er det like greit at Fiat-Chrysler får holde på alene? Selv er jeg glad i disse ofte halvveis mislykkede italienske bilene, men jeg tror uansett alle som liker biler vil synes det er ok å beholde mangfoldet. I denne forbindelsen er det vanskelig å komme bort fra en link opp mot Audi-eide Lamborghini og Fiat-eide Ferrari. Fortyskingen av italienske biler er noe som overhode ikke fungerer for meg. Lamborghini, som historisk har vært en leder innen design og til tider også teknologi, har jo stoppet fullstendig opp i utviklingen sammenliknet med Ferrari. Mitt skrekkscenario er en MQB-basert Alfa Giulia fullstendig robbet for eksepsjonelt design og som bonus motorisert av en 105-hesters TDI. Å dytte et interiør fullt av soft-touch materialer er ikke alltid ensbetydende med suksess.

Så er det slik at alt dette selvfølgelig ikke betyr at Volkswagen er dårlige biler. Det har fint lite å gjøre med akkurat det, og skulle det ha en eller annen link, kunne det kanskje vært det motsatte: At liten profitt-margin til en viss grad delvis kommer av at bilene rett og slett er for bra. At de koster for mye å utvikle og produsere. Det er liten tvil om at nåværende Golf antakelig er en av de beste bilene som produseres for tiden, den har jo alt som gjør en bil bra i dag: Ikke for tung, små turboladede bensinmotorer, god plass, god kvalitetsfølelse, gode kjøreegenskaper og mer. Den nye Passaten ser ut til å bli minst like bra. Spennende er de imidlertid ikke, så la oss som er over middels interessert i bil og gjerne kjører noe litt annerledes enn alle andre, få beholde de vrange italienerne våre en stund til!

Forrige artikkelHennessey Venom F5
Neste artikkelTest: Opel Combo 1.3 CDTI