Hjem Nyheter Qoros 3 sedan fikk toppkarakter i kollisjonstest

Qoros 3 sedan fikk toppkarakter i kollisjonstest

Av Vegar Bjørge

I vår var Qoros den store nyheten  i bilverdenen men etter det har stillheten senket seg over merket. Jeg var redd dette bare var en døgnflue og etter hvert kom til å gå i graven i all stillhet. Qoros er et kinesiskt/israelsk samarbeid med mange svenske ingeniører innblandet. Blant annet har våre naboer i øst stått for sikkerheten i bilen. Dette har nå resultert i toppkarakterer i EuroNCAP sin kollisjonstest og fakta er at ingen bil har oppnådd så gode karakterer i 2013. Den skårer høyt i alle kategorier og har ingen svakheter. Dermed kan det se ut som at min skepsis ikke slår til. Er det noe vi vet så er det at sikkerhet selger. Refererer her til alle firkantede Volvoer opp igjennom tiden som har solgt i større antall en kanskje berettiget om man skulle sett til design og teknikk.

Qoros kan da virke som at er på full vei inn på det europeiske markedet, og med slike resultater fra EuroNCAP vil jeg også tro at denne bilen kan finne kjøpere også her i Norge. Du finner alt av sikkerhetsutstyr, både forsterkninger i sider og front, airbager i alle bauger og kanter, isofix barnestol fester og selvfølgelig nakkeputer som minimerer risk for nakkesleng skader. I tillegg er designen bra, teknikken er på høyde med det nyeste som har kommet og på toppen av dette skal prisen være i det lavere segmentet. Denne skal da kunne konkurrere med vanlige biler som Renault, Mitsubishi, Fiat og Dacia blant flere. Qoros 3, som er den første modellen som kommer, skal være på størrelse med Golf, men altså foreløpig bare i sedan utgave. Her til lands bør det komme en stasjonsvogn om den skal bli noen storselger, eller bør det? Tesla selger stort om dagen med sin modell S så det kan hende vi får en ny storhetstid for sedanmodellen.

Markedssjefen i Qoros, Eric Geers er svensk og kommer fra Saab, og han tror ikke på noen vesteuropeisk lansering før i 2015. I Kina og Øst-Europa skal det selges biler allerede nå. Modellprogrammet skal utvides med en crossover og en stasjonsvogn innen hele Europa skal ha tilgang til bilen. Nå vil nok ikke kollisjonstesten bremse lanseringen av denne modellen og jeg tror at vi får se den før enn det som nå er planlagt, og det tyder på at Qoros 3 kan bli den første kinesiske bilen som får suksess i Europa, selv om det var lite å se til de på Frankfurt-salongen. Bilogmotorbloggen skal følge Qoros fremover og vi ønsker oss absolutt en test tur når det blir mulig.