Hjem Nyheter Rally: Hirvonen best i Italia

Rally: Hirvonen best i Italia

Av Vegar Bjørge

Rally-VM 2012 nærmer seg slutten og nest siste runde gikk i helgen i Italia. Løpet var noe spennende frem til alle toppførerne kjørte ut, med untak av Hirvonen. Han vant som han ville og har dermed sikret seg 2. plass i VM i år. Neste år ønsker han seg VM-tittel. Flere vil være med, blant annet Latvala som skifter beite fra Ford til Volkswagen. Solberg viste meget god form i starten av sesongen, og kjørte ofte like bra eller bedre enn Loeb. Likevel klarte han ikke helt å utfordre mesteren i år heller. Petter kjører for ofte ut eller har problemer med bilen og det skulle også skje i Italia, men vi tar det fra starten.

Foto: WRC

Latvala vant kvalifiseringen og overrasket alle med å velge første startposisjon. Han trodde det ville være en fordel å kjøre først på de harde grusveiene på Sardinia, og slippe all grus og stein som blir kjørt ut i veien av bilene. Det gikk ikke som han planla, og han tapte mye på de 2 første etappene. Loeb vant første etappe, men kjørte ut på etappe 3, etter en uvanlig førerfeil. Etappen etter var det Latvala sin tur til å kjøre av veien, og når både Neuville og Solberg også måtte bryte, lå veiene åpne for Hirvonen. Han satte i krabbegir og vant som han ville. Med de fleste toppførerne ute kunne noen litt mer ukjente ta pallplasser og Novikov fra Russland ble nummer 2 i sin Ford. Han kan godt hende blir teamkompisen til Solberg neste år, ettersom M-sport nå er ute etter nye sponsorer. Han har nemlig noen gode russerrubler i ryggen, og han viste denne helgen at han blir å regne med i fremtiden. Østberg kjørte også fort og tok 5 etappeseierer, men problemer første dag ødelag for en pallplassering. I stedet ble det Tänak som tok den siste plassen på pallen.

Powerstage gir ekstrapoeng, og Solberg stakk denne gangen av med seieren på siste etappe og 3 ekstra poeng, fulgt av Latvala og Neuville. Ingen av disse kjempet i teten, og dermed kunne de nok satse litt mer enn både Novikov og Hirvonen gjorde. Novikov tok sine første etappeseierer i VM-rally, med seier på både etappe 6 og 7. Ogier, i en S2000-bil, tok også en etappeseier, noe som overrasket flere enn han. Dette viser at S2000-bilene ikke er noen sinker i skogen. Neste år blir S2000 til R5-biler, og både Ford, Citroen, Skoda og Peugeot har biler i denne klassen og mange av løpene skal gå sammen med WRC. Regn også med noen flere utover sesongen, og det blir ikke vanskelig å tippe at denne klassen blir tøff å følge. Vi kommer selvfølgelig med mer etter siste runde av årets VM.

Resultater Rally Italia:
1. M Hirvonen
2. E Novikov   + 1,20,6
3. O Tänak   + 2,21,1
4. M Østberg   + 3,42,9
5. S Ogier   + 4,27,5
6. C Atkinson   + 5,22,2
7. A Mikkelsen   + 6,12,5
8. M Prokop   + 9,29,3
9. P Solberg   + 9,52,3
10. L Pedersoli   + 20,35,6

Før siste løpet i Spania 8.-11. november er det ikke så mye spenning hva gjelder mesterskapet. Citroen er beste team, Loeb er mester og Hirvonen sikret seg 2. plass. Foreløpig har Østberg 3. plass men blir jaget av både Latvala og Solberg. Det blir kamp om hvem som blir beste Ford-fører. Jeg setter en knapp på Østberg og håper han klarer å holde unna.

VM-sammendraget:
1. S Loeb   244
2. M Hirvonen   198
3. M Østberg   137
4. J M Latvala   133
5. P Solberg   124
6. E Novikov   87
7. T Neuville   53
8. O Tänak   52
9. M Prokop   46
10. S Ogier   41