Hjem Bruktbil Ny bil vs brukt bil

Ny bil vs brukt bil

Jeg og David har gang på gang diskutert hvorfor folk kjøper seg ny bil. Vi mener begge to at det er mye å spare for den som heller velger en litt brukt bil istedet for ny. Så vi funderer litt over hvorfor noen går og kjøper seg ny bil. Det er slik at vi som alltid kjøper oss brukte biler er avhengig av de som kjøper seg nye biler. Et paradoks da at vi diskuterer hvorfor de gjør det og at det hadde vært lønnsomt for de å kjøpe brukt istedet. Klart er det ihvertfall at om bruktbilprisene ikke skal stige til værs, er vi avhengig av et ganske stabilt nybilsalg. Så dere som kjøper nye biler, fortsett med det.

Jeg har uansett mine meninger og har lyst til å dele de med dere her og nå. Det første som er helt sikkert er at noen mener helt klart at det lønner seg å kjøpe nytt. Dette gjelder ikke bare de som har bil i jobben, men også en del som kjøper bil til privat bruk. Man får lengre garanti, man kan velge det utstyret man vil ha, man kan ta eget fargevalg, man kan velge intriør og selvfølgelig får man nybillukt på kjøpet. Noen vil også velge nytt fordi bilen ikke er å få som brukt. Dette gjelder de som kjøper nyeste modell som har kommet på markedet. Bilmodeller får jo et klart større salg når de blir fornyet og dette er fordi at utviklingen går fremover og ny bil er bedre enn utgående modell.

Et godt kjøp er også ofte å foretrekke for de som kjøper seg bil om det er nytt eller brukt. Når nye modeller kommer har bilbutikkene salg på den utgående modellen og som regel er det flere titusener av kroner å spare. Dette gjør det jo enkelt for de som har råd til å velge en ny utgående modell, fremfor en 2-3 år gammel bruktbil. Man får da ofte velge farge, hvertfall mellom de bilene forhandleren har tilgjengelig, man kan også velge til utstyr, og da ofte til kampanjepriser. I tillegg har bilen gått 0 km og har god garanti.

Jeg skal se på noen populære modeller og sammenligne de med nytt og 2-3 år brukte modeller. La oss si at du ønsker en stor familiebil og gjerne 4-hjulstrekk. VW Passat 4motion dekker det kravet. En Passat med 140 HK og 4-hjulstrekk i Bluemotion utgave starter på kr. 410 200,- mens Highline utgaven koster kr. 433 000,- og vi legger på metalic-lakk,hengerfeste, lyspakke med adaptive Bi-xenon og LED-kjørelys. Sluttpris er da kr. 458 500,-. Det er flest Highline ugtaver til salgs og veldig få brukte til under 400 000 kroner. Det kan virke som det da ikke er dumt å kjøpe nytt når det gjelder denne spesifikke modellen. Husk også på at Passat ble oppgradert betraktelig til 2011-års modell og derfor er det ikke så mange av bruktbilene som har rukket å få noen særlig kilometer på seg. Dette kan jo tale for brukt for de som ønsker å spare 30 – 40 000 kroner. Jeg fant en 2009 modell som ser veldig pen ut. Denne fås med inntil 2 års garanti og nye vinterdekk til kr. 299 000,- og den har bare gått 56 000 km. Det er foregående modell av Passat og den har ikke LED-kjørelys. Ellers har den det meste av utstyr. Besparelse på neste kr. 160 000,- sier jeg ja takk til og ser på det som et bedre kjøp enn en ny Passat.

VW Passat 2,0 TDI 4 wd. 56 000km. kr. 299 000,-

Vi går videre til en annen populær familiebil og ser på Volvo V70. Mange barnefamilier ønsker seg denne robuste svensken, og mye av grunnen er nok sikkerhet og at den ser bra ut. Vi finner en 2010 modell 2,4 D med automat i utstyrsutgave Momentum. Denne bilen har 175 sterke diesel hester og man kan laste den full, henge på en stor campingvogn og dra til Danmark på ferie uten at den klager. Bilen har rullet 61 000 km og den er å finne hos Bilia-kjeden. De gir deg 2 års bruktbilgaranti, inntil 24 000 km. Prisen synes jeg er fordelaktig, kr. 379 000,- inkl. registrering og jeg er spent på hva en ny bil i denne utgaven havner på. 175 hester utgaven får man ikke, men det finnes en med 163 hk. D4 med automat og Momentum pakken havner på kr. 496 700,- og med hengefeste tipper det over en halv million. Her kan man spare over kr. 120 000,- og jeg sier ja takk til det også og kaller det en god deal.

Volvo V70 er en populær ny bil. Velg 2 år gammel å spar kr. 120 000!

Neste bil ut er en riktig godbit. Jeg fant en topputstyrt X3 på nettet. Selvfølgelig er det diesel, en 2,0 liter på 184 hk. I Norge finnes kun 163 hk utgaven av samme motor, og den starter på  kr. 536 000,-. Bilen jeg fant på finn.no har det meste av utstyr og koster kr. 599 000,-. Dermed er det ikke vanskelig å se at noen ville plukket ut en ny X3 og lagt til det utstyret man selv vil. Jeg har tatt meg bryet og lagt på det utstyret bruktbilen har, og kommet frem til at man kan spare over kr. 100 000,- ved valg av brukt. Nevnte bil er ikke mye brukt, den har kun rullet 19 000 km og er en 2011 modell. Er du av de som kjøper ny bil med alt det utstyret, blir prisen hele kr. 708 000,-.

110 000 kroner spares ved kjøp av denne 1 år gamle X3’en.

Skal du derimot ha bensin, må du nok ut på nybilmarkedet eller vente til det kommer bensinbil på bruktmarkedet. Det er ikke mange av disse 3 bilene som selges med bensinmotor og utvalget er derfor spinkelt. I Norge har dette vært trenden lenge på familiebiler. Vi velger diesel fremfor bensin og bruktmarkedet flommer over av dieselbiler. Forandring kommer til å skje fremover ettersom det blir restriksjoner ved kjøring med diesel i de store byene våre. Tenker du på å kjøpe bruktbil med dieselmotor, hadde jeg ventet noen måneder til kulda setter inn, og vi får våre første dager med forbud mot dieselmotorer i storbyene. Da kan det hende det går å gjøre virkelige kupp. Har du i tillegg kjøpt deg en pent brukt bensinbil av riktig merke (les: BMW), står bybarna i kø for å bytte med deg. Da gjør det kanskje ikke noe om du ikke har den råeste motoren heller.

Vi skal prøve å finne en bensinbil å se hvordan regnestykke blir da. En bil som er populær er Toyota Auris Hybrid. Denne selges det en del av og jeg fant en fin Executive som kun har godt 18600 km. Den er et år gammel og denne bilen er en morsom hybrid. 136 hk og brukbar automatkasse gjør den til en liten «go-kart light». Prisen på bilen er kr. 249 000,- og det er fortsatt 4 år igjen av fabrikkgarantien. Ny Auris av samme modell starter på kr. 282 200,- og med det tilleggsutstyret bruktbilen har havner den litt over kr. 300 000,-. Her kan man altså spare over kr 50 000,- og det er absolutt brukbart. Jeg hadde valgt brukt, men skjønner de som velger nytt.

1 år gammel Auris hybrid sparer man 50 000 kroner på.

Om jeg skulle kjøpt nytt, noe jeg kanskje en dag gjør, så må det nok være en ny modell eller at det finnes dårlig utvalg av bilen jeg vil ha. Om man for eksempel ønsker seg en BMW 3-serie stasjonsvogn og ikke vil ha kaklediesel, må man lete en stunde for å finne det. Skal man ha en annen farge enn svart eller sølv, ja så er det vel bare flaks om man finner noen på bruktmarkedet. En annen ting som peker på nytt er alle utstyrskampanjene man kan velge i og det er ofte oppgradert utstyr man ikke finner på bruktbiler. Nå er ikke jeg så nøye på om Navigasjonen er på 8 eller 10 språk, eller om lysene er aktive med deaktiverbare soner, eller om girkassa kan settes opp med 3 eller 5 program. Alt dette er stort sett bare gimmikker for å få oss til å kjøpe ny bil. Og jeg fortsetter, mest sannsynlig, og lete etter funnene på finn og andre nettsteder, mens du forhåpentligvis fortsetter å kjøpe ny bil. Bytt gjerne hvert år:-)