Hjem Nyheter Saab er solgt!

Saab er solgt!

Av Vegar Bjørge

Saab er konkurs og det vet de flest. Konkursbestyrer har lenge leitet etter nye eiere, og det har vært mange som kunne ønske seg en del av det svenske bilmerket. Nå er det klart. Saab har fått nye eiere og kan fortsette sitt liv. Det er elbilskonsortiumet Nevs som er ny eier. Dette selskapet består av flere eiere, med hovedeier Kai Johan Jiang i spissen. Nå skal det satses i første rekke på en el-bil av Saab 9-3. Neste modell skal være en lisensbygd elbile i mindre størrelse. Noen vil nok riste på hodet over en slik satsing, men det er også planlagt en modell i nær fremtid på Phoenix-plattformen. Det siste prosjektet kan bli spennende, men det å bygge en Saab 9-3 som kun skal være eldreven, er mer tvilsomt. Foreløpig er eldrift best på små biler, selv om Fisker er på markedet med sin luksussedan, og gjør det brukbart.

Saab er fortsatt representert på racerbaner. Her fra TTA-serien.

En del kritiske stemmer mener at ren el-bil satsing i Saabs lokaler ikke er beste alternativ, men derimot hybridløsninger bør være et alternativ. Saab har biler med drift på framhjulene og da er det gode muligheter for en løsning med eldrift på bakhjulene. Denne løsningen vil også kunne gi mer volum i forhold til en ren el-bil. Det er i tillegg 50 internasjonale aktører i el-bil markedet, og komme da inn med en ny bil, kan være en utfordring selv om varemerket er kjent.

Nevs ble stiftet så sent som i mai i år, og eneste oppgaven til bedriften var å kjøpe Saab. Bak selskapet står altså en svesnsk-kinesisk forretningsmann, Kai Johan Jiang. Han er 47 år og beskrives som visjonær og en handlingens mann. Det gjennstår å se om dette bare er en ny Victor Müller.

Er dette da den beste løsningen for Saab? Jeg tror ikke det, og hadde håpet på en stor internasjonal aktør ala indiske Tata eller kinesiske Youngman. Disse tror jeg har de ressursene som kreves for å få Saab opp dit de var for noen år siden, og de kan videreføre litt av planene som Saab hadde. Youngman var forøvrig de som la inn høyeste budet, men det var noe uklart om de ville få godkjent handelen av den kinesiski stat. Derfor kan det virke som at Nevs ble valgt, selv om det foreløpig ikke er bekreftet. Jeg ønsker Nevs lykke til og håper ikke Saab nå er helt «solgt».