Av David K Andersen

Det er ikke godt å si hva Subaru har holdt med i det siste, men etter at de ga seg med rally og Impreza WRX ble en kombicoupe med ganske kjedelig design, forsvant på en måte hele piffen ut av Subaru-opplegget. Iallefall for meg. Nå er Subaru på tur tilbake med sportsbilen BRZ som virker til å være en fulltreffer. Denne uken har praten om neste generasjons Impreza og Impreza WRX og STI kommet igang og det sies at motoren er en videreutvikling av den nye 2-literen som sitter i BRZ. Denne er allerede å finne i toppversjonen av Legacy på det japanske markedet hvor den gir 296 hk og er koblet til en CVT-transmisjon. Hovedforskjellene fra BRZ er at den har turbo og Subarus eget motorstyring- og innsptrøytning/tenningssystem og ikke fra Toyota som i sportscoupeen. Mens vi venter på den helt nye modellen kan vi kikke på dagens modell, den er faktisk ganske tøff og fås som mange kanskje ikke vet, i sedan versjon.

Nye Volvo V40 er rett rundt hjørnet og allerede før den er på plass kom det spionbilder på XC40 denne uken. Det finnes fint lite opplysninger om bilen, men det er naturlig å gå ut ifra at mye på denne crossoveren har base i V40-modellen. Regn med femsylindrede turbomotorer og valg mellom forhjulsdrift eller firehjusdrift.

Foto: Autoblog.com

Porsche Macan heter den nye Audi Q5-baserte SUVen som kommer for salg høsten 2013. Dette blir en lav og sporty SUV, jeg synes den minner mye om de tøffe FX-modellene til Infiniti. Basen er den nye MLB-platformen for store SUVer med for- eller firehjulsdrift som neste Q5 også skal være basert på. Toppversjonen får en twinturbo V6 på 370 hester. Ellers blir det diverse firere og seksere i diesel eller bensin. Alle får helt sikkert turbo.

Foto: Autoblog.com

Adam heter den nye mini/bybilen til Opel som skal konkurrere mot VW Up, Fiat 500, Toyota IQ osv. Opel retter den mer mot Mini og Fiat 500 enn mot billigbiler som for eksempel Renault Twingo. Dette bekreftes ved at Opel sier den i en del versjoner kommer til å være dyrere enn den ett hakk større Corsa og man vil få massevis av individualiseringsmuligheter ala Fiat 500. Den vil få tresylindrede bensin og diesel motorer, men det skal også være plass til firere for toppversjonene. Vi får håpe bilen blir bra, den bærer tross alt fornavnet til Opels grunnlegger.

Foto: Autocar

Første prøvekjøring av BMW 6-serie Grancoupe har blitt prøvekjørt denne uken i 640d-utgave. Her var det uvanlig mye skryt, den sies å være betydelig mer dynamisk og lettere til fots enn 5-serien uten at det går utover komforten. Det sies at har man råd til prispåslaget over en 5-serie og klarer seg med noe begrensede plassforhold som familiebil, er valget lett. Hovedkonkurrenten er Mercedes CLS. Synes denne bilen var riktig så vellykket å se til så koster på noen bilder.

En annen ekstremt attraktiv bil som er prøvekjørt for første gang denne uken er Jaguar XJ 5,0 V8 Supersport  Speedpack (puh!). 510 kompressormatede hester og endringer i chassiset sørger for klassens beste kjøreopplevelse langs svingete veier ifølge Autocar. Her er det ikke vanskelig å drømme!

Selv om det er Citroen som for tiden står for PSA-gruppens rallysatsing i WRC, har Peugeot lange tradisjoner og stor suksess i rally. Denne helgen kjører den nye R2 bilen sitt første løp i IRC, og det i de originale Peugeot Sport fargene fra 80-tallet. Forhjulstrekkeren har 185 hk, men kommer senere også i S2000-versjon med firehjulstrekk og sugemotor. Den blir en hard konkurrent for Andreas Mikkelsens Skoda.