Hjem Bruktbil Designernes blåmandag

Designernes blåmandag

 Av Vegar Bjørge

Bilintresserte verden over har forskjellige favoritter, både når det gjelder tekniske vidunder og designperler. Jeg har mine favoritter og jeg er mer glad i design enn teknikk. Ole Brums «ja takk, begge deler», kan jeg godt godta. Ferrari 328 GTS er en perle samtidig som jeg også synes Ford Capri Mk1 er en av de mer lykka fra Ford. Nå hendte det at Fords designavdeling hadde en fest i ny og ne og jeg antar at 1. bil på Designernes blåmandagliste, ble laget etter en slik fest.

1. Ford Ka er en bil jeg tror de fleste er enig i at ikke er noe videre pen. 1996 kom generasjon 1 som en modell under Fiesta. Den skulle apellere til kvinner og par uten barn. En liten 60 hk motor skulle gjøre nytta i den beskjedne bilen. De om det men noen spennende bil ble det ikke. Det ble litt bedre de Street Ka og Sports Ka kom med sterkere motor, men utseendet ble ikke noe særlig bedre. Prisene på Ford Ka begynner på vrakpant og oppover så noen stor investering er det ikke, om du nå skulle ønske å kjøpe en Ka av 1. generasjon. Den kan bli en kultbil slik neste på lista ble.

Lengde: 362,0 cm
Bredde: 163,1 cm
Høyde:  136,8 cm
Motor: 1,3 Liter, 60 hk
Vekt : 820 – 962 kg

2. AMC Pacer er også byggd i beste fall på en blåmandag. American Motors Corporation som selskapet heter, hadde 20 års jubileum i 1974 og det jubileet varte kanskje litt lenge, for i 75 kom en 2 dørs kompakt bil med tvilsomt utseendet. Pacer-designet ble påbegynt i 1971 og sto altså ferdig 1975 med runde former og mye glassflater. Det er jo slik vi bygger biler i dag, selv om de alikevel er langt unna designet til Pacer.

Lengde: 436,4 cm
Bredde: 196,3 cm
Høyde:  134,1 cm
Motor: Fra 3,8 – 4,2 – 5,0 Liter. De to minste er R6, mens V8 sitter i den største.

Bilen ble bygget bred så amrikanske kjøpere kunne føle at det var en stor bil, selv om lengden var beskjeden. En morsom detalj er at passasjerdøra er større enn førerdøra. For tiden er det ingen biler til salgs i Norge, men jeg fant to i Sverige som kostet 13 000 og 22 000 svenske kroner. Legg i det dobbelte så har du en rar bil du kan bruke daglig og som vekker oppsikt.

3. Toyota Tercel 4 WD Stasjonsvogn er vel ingen strålende design. Jeg vet ikke om det er noen som har sett en slik langs vegen i det siste. Fåtallet blir tatt vare på, men når jeg var liten, fantes det en god del av disse på norske veier. Det kom av at man fikk en billig 4 hjulstrekker med grei plass og Toyotakvalitet, hva nå det er.


Lengde: 417,5 cm                                     Bredde : 161,5 cm                                             Høyde:   151,0 cm
Vekt: 1030 kg
Motor: R4, 1452 kg, 71 hk                                         

Hvorfor havnet det et noe merkelig bakvindu helt bakerst? Glemte de å snu den eller glemt de rett og slett å kutte den? Pent er det ikke og praktisk er det vel egentlig heller ikke . Skulle du ønske deg en slik bil så bør du slå til når det dukker opp noen. Fant en på finn.no til 25 000 kroner.
4. Ssang Yong Rodius er neste på lista. Som med Tercel er det her bakpartiet som gjør at man funderer på hva designeren har drevet med. Brukbar coupeform blir stasjonsvogn. Ikke vellykket og heller ikke noe særlig stilig. Kan vel tenkes dette gjør seg i Korea, men herover er vi noe mer vant til annen design og bilen har heller ikke blitt noe særlig populær, selv om det er en og annen håndverker som ratter en slik en. Minner meg litt om ambulansekjøretøy og ikke familiefrakter som den egentlig er tenkt å være.


Lengde: 512,5 cm
Bredde: 191,5 cm  
Høyde:  184,5 cm 
Vekt : 2175 kg
Motor: R5 diesel, 2696 ccm, 165 hk

Fordelen med bilen var at den kunne leveres som 7-seter, men de aller fleste norskregistrerte er varebiler. 2004 kom vidunderet og det var Mercedes sin dieselmotor på 2,7 liter som fikk levere kraften i bilen. 5 trinns automat fungerte greit sammen med den vridsterke dieselen, og bortsett fra designen er bilen helt grei. Dette er en bil som hadde stor suksess i Australia, hvor det er fortsatt mange slike som brukes som taxi. 
5. Dagens siste designglipp kommer fra BMW, og her er det nok noen som er uenig. BMW Z3 Coupe kan ikke kalles vakker. Z3 kom først som roadster i 1996, og ble lansert sammen med James Bond filmen Golden Eye. Som Coupe kom den 1999 og ble produsert frem til 2002. Like vakker som sin Roadster bror ble ikke Coupeen, men det er en ettertraktet modell og jeg tror nok denne kommer til å få en viss samleverdi, særlig Z3 M bør være noe å ta vare på.


Lengde : 402,6 cm                                      Bredde : 174,0 cm
Høyde :  130,6 cm
Motorer i Coupeen var kun R6 til BMW og topp of the line var M3 motoren som satt i M-utgaven.                                                

Proposisjonene på bilen er feil mener jeg. Langt panser og kort bakparti. Denne er alikevel mer brukervennlig enn roadsteren fordi den har 2 ekstra seter, selv om de kun er for små barn. Jeg anbefaler kjøp av slik bil, for dette er en bil laget for å kjøre. Derfor gjør det vel ikke så mye om den er stygg. Kjøp deg en M utgave, men for øyeblikket ligger det ingen slike for salg på finn.no.
Dette er bare noen av mange stygge biler og det kan jo hende det kommer en liste til. Jeg har heller ingen formening om hvilke av disse 5 som er styggest, men den jeg aller minst ville kjøpt er nok Ford Ka.